Изследванията показват, че те са чудесни за здравето на хората, но ги въвеждайте внимателно в храната на любимеца си

Според Американската сърдечна асоциация (AHA), въпреки че няма стандартни критерии, храните, които са пълни с хранителни вещества и са полезни за вашето здраве (например боровинки, къдраво зеле, сьомга), често се считат за суперхрани. Те обикновено съдържат голяма доза витамини и минерали, като антиоксиданти, фибри или фитохимикали, които помагат за предотвратяване на болести и дори могат да удължат живота. AHA заключава, че тези храни са полезни за сърцето и здравето ви, особено когато са включени в балансирана диета.
Но как стоят нещата за вашите домашни любимци? Подкрепят ли тези храни, богати на хранителни вещества, здравето на нашите кучета?

Кои са безопасни

Боровинки 

Боровинките се считат за суперхрана, тъй като имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на витамин С, фибри, антиоксиданти и фитохимикали.

И всъщност боровинките са чудесни както за кучета, така и за хора. Те дори могат да подобрят здравето на животните. Проучванията даже показват, че антиоксидантите, открити в боровинките, могат да доведат до значителни подобрения в когнитивната функция при застаряващите кучета и да подпомогнат здравето на ставите и костите на активните кучета.

Както при всички човешки храни, трябва да давате боровинки на любимеца си умерено. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако имате притеснения и наблюдавайте внимателно кучето си, след като добавите или промените диетата му.

Червени боровинки

Често известни като естествена добавка за здравето на урината, червените боровинки имат много допълнителни предимства. Те са естествен източник на витамини С, Е и К. Също като другите боровинки, те са с ниско съдържание на калории и мазнини, но с високо съдържание на фибри и антиоксиданти.

С всички тези хранителни вещества, червените боровинки могат да бъдат добро допълнение към диетата на кучето. Не трябва обаче да храните любимеца си със сурови боровинки, защото трудно ги усвоява. Вместо това можете да намерите добавки или лакомства с червена боровинка като съставка, за да споделите тази суперхрана с вашето куче.

Листа от глухарче 

Кой би си помислил, че това растение, което превзема вашата градина, всъщност може да бъде суперхрана? Зелените части на глухарчето (стъблото и листата) са естествен източник на витамини А, С, К, D и В. Освен това те имат минерали като калций, калий и пребиотици като инулин.

Зелените части на глухарчето са известни на билкарите като „перфектното растително лекарство“. Те често се използват за подобряване на функцията на черния дроб и подпомагат храносмилането. Също така са добър източник на флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване.
Така че, ако хванете любимеца си да пасе трева, вижте дали там има глухарчета. Зелените им части са безопасни за кучета и с всички тези хранителни вещества имат голяма полза за здравето.

Масло от сьомга

Сьомгата е отличен източник на протеини, добри мазнини и аминокиселини. Тя поддържа здрава имунна система, като в допълнение насърчава здравето на ставите и мозъка. Често се препоръчва като здравословна за сърцето храна за хората.

Като се има предвид това, можете да давате на вашия любимец добавки с масло от сьомга за кучета или да добавяте маслото към храната му. Макар че не е източник на протеин, маслото от сьомга е добър източник на мастни киселини, които могат да помогнат за поддържането на здравето на кожата и козината.

Отново не забравяйте да се консултирате с ветеринарен лекар относно най-добрия план за здравето на вашето куче. Ако решите да добавите нещо като масло от сьомга към диетата му, не забравяйте да го наблюдавате внимателно, когато му го давате за първи път.

Кокосово масло

Често използвано заради своите ползи за косата и кожата, кокосовото масло също има полезни мазнини, използвани за подпомагане на храносмилането. Освен това съдържа лауринова киселина, която има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

Така че, ако искате да избегнете сърбеж или суха кожа при вашия любимец, кокосовото масло е чудесна възможност. Безопасно е за кучета, но трябва да се въвежда бавно и да се използва пестеливо. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да разработите план за използването му.

Магданоз

Ще се изненадате, че тази обикновена билка е богата на витамини и минерали, които осигуряват значителни ползи за здравето.

Магданозът е естествен източник на витамини С, А и К. Те помагат за имунна подкрепа, зрение и здравословно съсирване на кръвта. Магданозът също има фолиеви киселини и антиоксиданти, които спомагат за укрепването на здравето на бъбреците и пикочните пътища.
Трябва да внимавате при даването на тази супер билка на вашето куче. Магданозът с къдрави листа е добре, но пролетният може да бъде токсичен. Тъй като магданозът е диуретик, ще предпочетете да го давате на любимеца си много пестеливо. Доста лакомства, храни и дентални пръчици се правят с магданоз, като по този начин улесняват даването на тази здравословна билка на вашето куче.

Ако решите да се възползвате от ползите на тези суперхрани, консултирайте се с ветеринарен лекар за най-добрия хранителен план за вашето куче.

Някои човешки храни могат да се дават на кучето директно, докато други могат да бъдат включени в диетата му чрез храна или лакомства.