Последните валежи осигуриха влагата, от която посевите се нуждаят. Засушаването ще редуцира в известна степен добивите в Южна България

Последните валежи освен ползата, които имат за културите носят и спокойствие на зърнопроизводителите от страната. Доскоро особено притеснени бяха земеделските производители от Южна България, където на отделни полета засушаването вече беше факт. Макар ситуацията в Северна България да е по-добра, тъй като есенниците вървят с една седмица назад, и там желанието на фермерите бе за скорошен дъжд.
За радост валежите започнаха още в средата на миналата седмицата. Къде, какви количества и ще бъдат ли с икономическо значение за културите все още не е ясно. Дано са достатъчно.

Към момента пшеницата в цялата страна е в сравнително добро състояние. Предстоят обаче много важни фази от развитието на културата – образуване на зърното при по-късните посеви и наливане на зърното при по-напредналите в развитието си. Така че ако условията са подходящи, т.е. валежите, които са паднали или ще паднат в близките дни са в добро количество, то производителите имат основания да се надяват на много добри производствени резултати.

Със сигурност добивите ще са по-високи от миналогодишните, особено за фермерите в Северна България. За съжаление, колегите им в Южна ще има по-ниски добиви от миналогодишните, които бяха не само рекордни за страната, но и за предходните години.
Колкото до рапицата, най-вероятно на места реколтата ще е редуцирана, тъй като растенията останаха по-ниски, по-слабо разклонени, периодът на цъфтеж беше по-кратък. Сега предстои да се образуват шушулките и семената в тях. Именно те ще формират добива.

Още за посевите – в новия брой на в. "Български фермер" от 17-23 май