Наградите на парижкото международно изложение бяха оповестени на виртуална церемония

Любо Коралов

Ковид пандемията въведе и наложи нови подходи в информирането на световната аграрна общност. Милиони професионални фермери виртуално участваха в атрактивни агрошоута в Европа, САЩ и другаде и станаха съпричастни с раждането на ново поколение агротехника. Прототипи на тези машини ще могат да се видят и оценят на живо по време на присъствените международни изложения като БАТА АГРО 2021, Стара Загора (юни т.г.), ЕЙМА, Болоня (октомври, 2021 г.) SIMA, Париж (ноември, 2022 г.), Агритехника, Хановер (февруари-март, 2022 г.) и др. Всичко ново, което

в режим на стагнация

агромашиностроителните концерни и компании произведоха, ще бъде показано там. Но дотогава организаторите на агротехизложенията правят свои кампании, като използват дигитализацията, за да информират предварително за новостите бъдещите посетители на техните форуми. Вече се очертаха и някои основни тенденции за 2021 г:
интегриране на цифровите технологии в агромашините,
осезаеми, динамични, практични иновации, модернизация и увеличение на техническите и икономическите показатели на стопанствата, акцент върху здравето, условията на труда, екологията, безопасността и комфорта при работа.

Други тенденции в развитето на агротехниката от ново поколение са свързани с прецизността на приложенията и с нарастващото съобразяване с агроекологичния преход, допринасящ за подобряването на материално-техническата база и хибридизирането на работните процеси. Иначе казано, широко приложение на машини тип 3 в 1 или повече.

Отчитайки всичко това организаторите на парижката SIMA още на 28 януари т.г. обявиха първичен списък от 40 технопродукта, отбрани от 110 предложения на фирми и производители. Той беше основата при отсяване и определяне на наградите за иновативна техника. След прецизна работа журито, съставено от най-добри френски и международни специалисти, подпомагани от мрежа от около сто технически експерти, анализира и оцени предложенията за награди.

На 22 април 2021 г. се състоя виртуалната церемония по награждаването на призьорите в този мащабен техноконкурс за новости на SIMA Innovation Awards 2021 в цифрова версия, където бяха обявени победителите. От първичния 40-пунктов списък бяха отличени със златен, сребърен и бронзов медал продукти в четири основни категории:

* Почви и култури,

* От прибирането на реколтата до съхранението,

* Животновъдство и възобновяема енергия,

* Резервни части, услуги и бордова електроника.

В регламента на конкурса бяха включени и две специални награди: "Здраве и безопасност на условията за труд" и "Иновация за агроекологичен преход".

На виртуалната церемония, продължила близо час, Фредерик Мартин, председател на компанията SIMA - AXEMA, Изабел Алфано, изпълнителен директор на SIMA и шефът на журито Кристиан Юиг, научен секретар на международната организация за аграрни проучвания INRAe оповестиха имената на фирми, производители и агромашиностроители, спечелили авторитените отличия.
В първата категория Почви и култури златния медал получи Интелигентна система за контрол на изпръскването, проект на фирма Smart-Apply от САЩ. Тя се базира на приложението LiDAR, което с точност идентифицира плътността на растенията и листата и

контролира всяка дюза поотделно

Системата за наблюдение на LiDAR, съчетана с механизъм за прекъсване на дюза по дюза, е уникална по замисъла си. Без да влошава качеството на пръскането, Smart Apply чрез моментална и ултра-локализирана модулация, значително намалява количеството на пестицидите и въздействието върху околната среда.

Във втората категория от конкурса златният медал беше присъден на Stecomat - FARMDROID FD20 Downs - CropVision. Това е оборудване от ново поколение за оптично сортиране и почистване на немити картофи, които се подготвят за съхранение. CropVision

използва изкуствен интелект

в анализа на изображенията. По този начин успешно и без загуби се сортира реколтата според качеството на клубените и се отстраняват неотговарящи на стандартите картофи и отпадъци.
Златния медал в третата категория Земеделие и възобновяема енергия получи миксерът, модел Aura, на фирмата Javelot - Venti'Javelot от KUHN.

Това е автономна самоходна роботизирана смесителна машина, която подобно на конвенционалните й аналози, включва модул за зареждане на фураж.

Роботът обработва и предлага

ежедневно точно разпределение на дажбите. Постигнатите резултати по отношение на прецизността, локализацията и безопасността означават, че робомисерът пести време, разходи и допълнителни грижи на фермера в обора.

В категорията Резервни части, услуги и бордова електроника златното отличие бе дадено на компанията DeGuillaume - FUSION VITITIBOT за контролното съоръжение VitiDrive, което прави интелигентни лозарските електрически инвентари и приспособления. Универсалният, иновативен контролер VitiDrive на Vitibot преобразува обикновения електродвигател в енергоносител, способен да управлява самостоятелно или чрез контролен център в реално време температурата, консумацията на енергия, скоростта, въртящия момент и т.н.

Специални награди

В раздела Иновация за агроекологичен преход беше отличена комбинирана машина на фирма ZURN TOP CUT COLLECT за контролиране и отстраняване на плевели, съчетана с концепцията за органично и биоземеделие. Някои я наричат „комбайн за плевели“, които се премахват над нивото на посева. Това помага да се избегне замърсяване в бъдеще и да се подобри борбата с плевелите, което съответства на изискванията за агро-екологичния преход, смятат експертите.

Втората специална награда Професионално здраве и безопасност беше присъдена на бранда Krone за специалния електронен механизъм за преси за кръгли бали VariPack. С него автоматично се поема обвивната мрежа без опасност за оператора. Приложим е за телескопичния товарач Krone EASYNET. Благодарение на прибора с телехендлера се работи напълно безопасно и се опазва здравето на хората.

Това е нашата първа публикация за някои от най-интересните наградени машини и електронни приложения, нови концепции и практически подходи от SIMA, която ще бъде последвана от информации и за други конретни иновации, медалисти от парижкото изложение. Стартираме този подход с едно отличено, на пръв поглед, невпечатляващо устройство, но много полезно, според нас. То е

свързано пряко

с нарастващото внимание към агроекологичния преход в земеделието. В пролетния сезон все още полето е влажно и проблемът с почистването на тракторите от полепнала пръст или от замърсяване от разкаляни ниви и пътища, губи много време и затруднява работата на стопаните. Фермерите ще могат да използват за целта Hydrokit, интегрирано почистващо устройство за колела на трактори и на всякакво работещо оборудване. По същество то представлява автономна система за почистване на машините след работа на полето.

Системата Hydrokit пръска вода под налягане с помощта на хидравликата на трактора и я прилага чрез струи от дюзи върху колелата на влекача, както и на тези на свързаното оборудване. Автоматичното управление позволява оптимално почистване по време на работа или транспортиране на материали, което означава по-малък риск от инициденти, по-чисти пътища, стопански дворове и съхранение на природата. Предимствата му обхващат елементи от цялостната система на агро-екологичния преход на земеделието.

Устройството включва резервоар с обем 600 литра, електромагнитен клапан (необходим хидравличен поток от 44 л/мин), комплект подходящи сглобки и тръбопроводи, системата DISCREET - дюзите са интегрирани под защитите от кал. Управлението е електронно. Водната помпа е с дебит 50 л/мин. Съоръжението е снабдено с макара с 20-метров маркуч, има тегло 220 кг.

Smart Apply намалява чувствително количеството на пестицидите
Smart Apply намалява чувствително количеството на пестицидите
Директорът на Downs г-н Дюбрюл представя CropVision
Директорът на Downs г-н Дюбрюл представя CropVision
 Автономният самоходен миксер Aura
Автономният самоходен миксер Aura
VitiDrive прави интелигентни лозарските дейности
VitiDrive прави интелигентни лозарските дейности
Hydrokit е интегрирано почистващо устройство
Hydrokit е интегрирано почистващо устройство
Резервоарът с вода на Hydrokit е с обем 600 литра
Резервоарът с вода на Hydrokit е с обем 600 литра