Машини, обичайни за Европа и Америка, са почти екзотични за българските условия

Могат ли машини, работещи активно в Европа, Канада, САЩ и другаде да бъдат почти (или съвсем) екзотични по BG полетата? Изглежда, да. Оказва се, че прибиращи, с висока автоматизация, машини за такъв „елементарен“ зеленчук като репички или спанак се срещат рядко в техносписъка на машинните паркове на производителите на споменатите култури, като към тях могат да се прибавят още салата, лечебни растения и др.

За да бъдем по-точни, някои от по-малките модели на такива „екзотични“ устройства вероятно работят в оранжерии или в по-обширни български зеленчукови полета, или в градини на големи търговски вериги. На пазара на мястото на конусообразните полиетиленови холандски торбички се срещат вече опаковки със свежи BG репички, например. Очевидно, такива машини у нас все още не заместват пълноценно ръчния труд при прибирането на кореноплодни и спанак, а себестойността на родната продукция от тях не може да конкурира вносните. Но би могло да се получи нещо друго, ако сега се използват предимствата при подаване на проекти за закупуване на техника от подмярка 4.1, свързани със зеленчукопроизводството.

Придобиването на такива машини няма да бъде трудно, защото на агропазара се предлагат не малко оферти за подходяшо оборудване за прибиране на зеленчук. Такова е предложението на нидерландската компания KOPPERT MACHINES, в чието портфолио фигурира и специализирана самоходна, верижна машина за прибиране на два вида продукция „на открито“: репички с листа за трапезна употреба и такива без листа за директно използване или преработка. Холандският комбайн работи успешно и в големи оранжерии.

Разработили сме самоходен комбайн, способен да прибира репички при всякакви условия, казват специалисти от фирмата. Прибиращият модул се навесва отстрани. Всички механизми и системи се управляват независимо и хидравлично. Големите му профилирани вериги имат непрекъснато,

оптимално сцепление с почвата

Това е важно, защото при трудни условия, по-висока влажност и др. достъпът до лехите е затруднен, но веригите успяват да се справят с това предизвикателство. KOPPERT е стабилен, компактен и маневрен. Специално разработен е за прибиране на репички в 9, 12 или 14 реда, с тяга над 200 к.с.

Машината прибира червените топчета внимателно, като щади максимално цялостта и вида им. Това става с помощта на щипки, които захващат репичката за листата, изтеглят я от земята и я пренасят автоматично до режещото устройство. Листата се изрязват късо. Конвейерните ленти са конструирани така, че механизмите да подреждат отделените листа край реда. Създадена е и версия за репички на връзки. Капацитетът на комбайна KOPPERT е 1000 м2 на час. Работи с дизелов двигател Kubota В. Управлява се от един човек, който с хидравличното задвижване контролира точните му действия.

Икономисват се

значителни разходи за ръчен труд,

нещо особено важно днес когато не достига и работна ръка.
Канадската фирма Univerco също предлага на пазара машини за прибиране на репички. Комбайнът, модел Jet VI, е навесен, шестредов и се задвижва с хидравлична система, свързана с ВОМ-а на трактор с мощност над 200 коня. Комбайнът с широк товарен шнек-конвейер предоставя на берачите повишена видимост на работния процес и контрол върху прибирания продукт.

Същата фирма е помислила и за по-дребните зеленчукопроизводители, създавайки по-лек, триредов репичков комбайн, модел JET III. Той успешно се използва за бързо прибиране на реколтата в удобните времеви прозорци. Както и при другата модификация, машината вади репичките и чрез специални приспособления точно изрязва листата и подава зеленчука за транспортиране и пакетиране. Машината може да ги събира в касети, палети, в торби (Big - Beg) или ремаркета. Тя се отличава с ниски разходи по поддръжка и експлоатация, транспортира се лесно, има висок капацитет, гарантира екологичната чистота на продукцията.

Ако говорим за екзотика по нашите зеленчукови полета вероятно в тази графа попада и електрическият комбайн на френската фирма Terrateck. За производителите у нас на листни зеленчуци, като спанак, интерес би представлявал моделът T.CG.RJP 1200. Конструкторите от фирмата са създали тази екологична версия като част от гама електрокомбайни, предназначени за прецизно прибиране в оранжерии на нормални или малки спаначени листа (т.нар. бейби спанак). Чрез него ефективно се заменя трудоемката ръчна беритба и на площи на открито, но в по-малки мащаби. Специализираната машина позволява събирането на спанака чрез хедери, по-различни от обикновените, с ширина от 80 до 170 см, оборудвани със система от специални ролки и режеща лента, чрез които

спаначената реколта се „жъне“

в зависимост от нуждите на производителя.

С електрифицирания комбайн T.CG.RJP 1200 може да се „коси“ (според друга терминология) освен спанак, но и салата, и тученица (ако се отглежда на по-големи площи) и др. Широката режеща лента в хедера работи чисто и прецизно. Задвижва се с електрически двигател, захранван от 2?12 V батерии. Режещата лента и височината за „косене“ могат да се регулират според израстването на спаначените стъбла. Има система и за регулиране на скоростта на рязане на листата. Комбайнът е лесен за използване, ергономичен и позволява бързо да се жъне свежата зелена маса, като се запазва максимално добре нейният пазарен вид и хранителни качества.

За площи със спанак на полето или в оранжерии италианска фирма De Pietri е произвела и доставя на пазара верижен комбайн с товарна платформа за пресни зеленчуци или такива за промишлена преработка. Оборудван е с електрическо предаване, което се контролира по електронен път. Работната скорост, спиране и възобновяване на движението се регулират автоматично. На хедера са монтирани самоцентриращи се лопатки (ролки).

Експертите от бранда обясняват, че

височината на жътвата се контролира

и регулира от електронни сензори, които гарантират перфектна работа. Те също определят скоростта на прибиране и височината на рязане, така че да не се поврежда културата и да не се нарушават стандартите за качество на зеленчуците. Машината, предназначена за биоземеделие, се отнася грижливо към състоянието на земята, като са взети всички мерки почвата да не се уплътнява или да се променя структурата й. Машината е оборудвана с многофункционално табло за управление, под контрол са всички движения и функции на режещия модул и на конвейерното устройство. Операторът управлява, нивелира, регулира и контролира работата на целия агрегат, който се състои от някои основни елементи:

- режещещ механизъм (лента) със сензори

- хедер с 4 или 5 лопатки

- хидравлично регулируеми метални или метално-гумени вериги

- платформа за събиране на спанака в палети или касети и за сортирането му

- устройства за прибиране на лечебни растения.

Мениджърите на De Pietri са включили в своето портфолио няколко различни версии комбайни, за да отговорят на нуждите на производителите на зелени листни зеленчуци, както и на такива, занимаващи се с лечебни растения. 

ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИ

За любознателните производители на листен зеленчук, пък и не само за тях, можем да отбележим, че площи със спанак, измервани в много хектари, оформени на по три широки, невероятно дълги, редове-ленти (лехи) ги жъне мощен, не по-малко от 350 к.с., комбайн. Това е машина на мичиганската фирма Vogel Engineering от САЩ, модел Spinach Harvester. Тя работи със скорост от 15-20 км/ч и събира почти като силажокомбайн свежата спаначена маса в тежки фуражни ремаркета, които в движение се сменят и осигуряват непрестанна работа на голямата машина с капацитет около 50 т на час. Нещо, което за българските условия е почти невъзможно, казват доморасли специалисти. Вероятно имат основание... 

Създадена е и версия на комбайн за репички на връзки
Създадена е и версия на комбайн за репички на връзки
Триредов репичков комбайн, модел JET III
Триредов репичков комбайн, модел JET III
Електрифицираният комбайн T.CG.RJP 1200 може да „коси“ освен спанак и салата, и тученица, и билки за преработка
Електрифицираният комбайн T.CG.RJP 1200 може да „коси“ освен спанак и салата, и тученица, и билки за преработка
Верижният комбайн с платформа на De Pietri работи успешно и на поле, и в оранжерия
Верижният комбайн с платформа на De Pietri работи успешно и на поле, и в оранжерия
Мощният спаначен комбайн модел Spinach Harvester в действие по широки, безкрайни спаначени полета
Мощният спаначен комбайн модел Spinach Harvester в действие по широки, безкрайни спаначени полета