Борбата с акарите при лозята е сравнително трудна и много продължителна или почти непрестанна. Акарите – червени, жълти, ябълкови, лозови – са опасни за лозите и асмите. За тях трябва да започне да се следи още с пролетния растеж на летораслите.

От лозите акарите особено предпочитат сортовете Памид, Димят, Мискет, Ркацители, Каберне Совиньон, Мерло.

Лозовият акар развива 8-9 поколения на година, напролет се заселва в зимните очи, а после бързо плъзва по листата и свежите пъпки, където се застоява от месец май нататък.

Смуче сок от там, снася яйца от долната страна на листата, където те са на завет, и благодарение на това може да оцелеят цяло лято. Листата започват да пожълтяват, после да стават кафяви, дори виолетови, загрубяват и стават хрупкави и чупливи.

Ако година-две не се води борба с акарите, лозите се изтощават бързо, закържавяват и стават силно уязвими и на болести, и на студ през идващата зима.

Борбата се води с химически средства - акарициди. Лозите може да се прашат и със сяра на прах в количество 2 кг на декар. Добре е сярата да се смесва с дървесна пепел в съотношение 2:1. Добри резултати се получават и при третиране със сероваров разтвор, някои стопани си го приготвят сами.

Борбата с акарите може да се води и през есента, и през пролетта. Напролет помага ранно пръскане, когато започне развитието на лозите - при напъпването, и когато летораслите станат с дължина около 10 см. Когато това пръскане съвпада с пръскането против мана, то може да се комбинира. По-късните пръскания не са много ефикасни.