Ако искате приказна градина използвайте стъкло, огледала и поликарбонат в дизайна. Тези материали са способни на истински чудеса.

Гладките светлопропускащи и отразяващи качества са божи дар за градинаря, който има богато въображение и сръчни ръце.

С помощта на такова богатство можете не само да съставяте голямо разнообразие от пейзажни обекти, но и изгодно да проектирате тези, които вече съществуват в градината. Дори с тях можете да поправите някои недостатъци на парцела.

Отразявате и умножавате красотата 

Огледалата имат невероятни способности: те отразяват и по този начин умножават красотата на градината, визуално удвояват пространството и дори увеличават осветеността.
Те могат да бъдат най-обикновени, добре е размерът да е голям, да липсва рамка и ръбът да е валцуван. Няма правила обаче без изключения.

Ако дадете на огледалото ролята на фалшив прозорец, има смисъл да използвате рамка с капаци.

Ще ви е необходим кант и ако решите да сглобите пано от малки огледала. Най-често огледалата се поставят върху огради или стени на сгради и формата им може да бъде правоъгълна, кръгла, квадратна или по-изискана: например ивици или светлинни вълни със зигзагообразни контури.

Големите огледала са особено предпочитани от ландшафтните дизайнери. Ако едно от тях е фиксирано под свода на арка или пергола, ще се получи един вид паралелна реалност, която ще промени обема си, в зависимост от ъгъла на гледане, отразявайки и умножавайки различни ъгли на градината.

А голямото огледало на тухлена стена изглежда отваря вратата към тайна градина.

Ако на един от отворите на градинския павилион сложите огледало, ще постигнете ефекта на „безкрайна“ градина.

Можете да направите и още един интересен трик: засадете няколко ярки растения зад градинската преграда и инсталирайте огледало зад тях, като използвате градинския екран като стойка.

Контейнери с декорации   

Миниатюрен огледален декор също може да бъде много разнообразен. Огледалните декорации (топки, кубчета, цилиндри) ще добавят стилни акценти в цветните лехи, а контейнерите с огледални стени (те могат да бъдат сглобени от огледала, затворени в рамки) ще придадат необичаен външен вид на вътрешния двор.

Ако искате да покажете артистичните си таланти - измислете допълнителен декор, като използвате рисуване с витражи, офорт, патина... Контейнерите с огледални стени ще придадат необичаен външен вид на вътрешния двор.

Обикновената мозайка също може да бъде огледална и ако я залепите върху стара гумена топка, тя ще се превърне в стилен арт предмет. А огледалните топки-фонтани отразяват причудливата игра на потоците вода и светлина.

Как да играете с пространството 

Предлагането на оригинални решения обаче е само половината от успеха. Също така е важно да ги накарате да „играят“ според вашите правила:

* Големите огледала трябва да бъдат разположени така, че да отразяват красиви гледки, докато малките огледала трябва да са разположени за драматични предмети - декор или растения.

* За да разширите визуално пространството, абсолютно не е необходимо да използвате много голямо огледало или огледална стена. Желаният ефектпостигате и от няколко огледала, разположени на интервали.

* За удвояване на пространството вертикално разположените огледала ще работят по-добре.

* Ако искате да разширите тесен и дълъг проход, по-добре е да използвате няколко средни отразителя.

* Композитните огледала, състоящи се от отделни еднакви елементи, като квадрати и правоъгълници, положени без пролуки, ще помогнат да се направи картината по-дълбока и по-интересна

* От друга страна, колаж от разтегнати огледала създава сценарий на пространството и формира калейдоскопично изображение, съставено от множество планове и гледки. Именно този ефект помага да се изкриви твърде простото пространство и обектът, върху който висят тези огледала, сякаш се отдръпва от зрителя.

СЪВЕТ: огледалото е универсална маскировка. Достатъчно е да го закачите на всеки не особено декоративен предмет или конструкция, който трябва да бъде скрит, и той веднага ще изчезне.

Трикове с поликарбонат   

Дизайнерите все по-често използват стъкло и поликарбонат за декориране на градини в модерен стил. Тези материали помагат за постигане на много оригинални специални ефекти. Бараки, покриви на беседки и градински павилиони са направени от многоцветен поликарбонат.

СЪВЕТ: Покривът от цветен поликарбонат ще се окаже много ефективен, ако измислите подходящото осветление за него.
А, от черен поликарбонат се получават просто великолепни фалшиви езера, особено ако внимателно обмислите мястото за тях и изберете прилична рамка.

Отблясъците   

Стъклото се използва при изграждането на градински конструкции, освен това от него се правят отлични паравани, дизайнерски лампи и фигурки или дори градински мебели .

Съвет: за външни предмети е по-добре да използвате закалено стъкло, но изискванията за поликарбоната не са така строги.

А стъклените „камъни“, разпръснати по мраморния чакъл, приличат на гигантски дъждовни капки.

Стъклени съдове също могат да намерят приложение в градината.