Кога е най-подходящото време да засадя картофи? Чел съм, че не е препоръчително да се прави в студена почва. И с кои още условия да се съобразя, интересува се Антон Димов.

По принцип засаждането на картофите се извършва в доста продължителен период. Естествено то започва първо в най-топлите райони на страната, което може да е още в края на февруари – началото на март, ако времето за периода е по-топло. След това продължава в цялата страна, а накрая и в полупланинските и планинските месторастения.

Съветът да не се засажда в студена почва, е много точен. Често някои градинари бързат и засаждат по-рано, когато почвата е влажна и студена. Това само забавя покълването на клубените. Затова е по-добре да се изчака докато температурата на почвата се затопли до 10-ина градуса.

Ето и някои други акценти:

* Обработете почвата на около 10-15 см дълбочина.

* Наторете с 5-7 кг NPK тор. Трябва да го разхвърляте преди да прекопаете почвата или да го постави по време на сеитбата между клубените.

* Засадете на разстояние 70 см между редовете и 35 см вътре в реда.

* Препоръчваме ви да използвате фракция 35/55. Ако използвате по-малка фракция - 28/35, трябва да засаждате по схемата 70/28 см.

* След сеитбата преди да поникнат картофите може да третирате с хербицид.

Препоръчително е да си купите качествен посадъчен материал, ако искате да получите по-добра реколта