Масовото изкупуване е по 4,50 лв./кг живо тегло

Браншовиците са категорични – цената на фуражите е увеличена с 30-40%, а при някои култури стига и до 100%. Това няма как да не се отрази и на цената на агнешкото месо. Но очакванията са промяната да е в рамките на 10 до 20% увеличение.

В общественото пространство се твърди, че изкупуването на агнета от фермерите ще е между 5,50 до 6 лв./кг живо тегло без ДДС. Но дали е така? Защото фермерите около София, Пловдивско, Хасковско и Димитровградско твърдят, че продават на цена от 4,50 лв./кг живо тегло. А цената на дребно е между 7 и 8 лв. без ДДС, ако си го купим от фермер. В същото време в търговската мрежа крайната цена на агнешкото скача на 14-16 лв./кг, дори до 18 лв./кг.

“Някой ще каже - пазарът е свободен. Да, така е, но това не са реални цени”, е коментарът на фермерите. Нито при изкупуването от стопаните, нито при продажбата в търговската мрежа. Защото, ако надникнете в търговските вериги, ще се изумите от разликата – цената там е по-ниска с 4 до 6 лв. за килограм, но на вносното агнешко от Македония, Сърбия и Румъния. Дъмпингът, който правят, буквално срива пазара на българско агнешко. В предишни години македонското е около 50-60 т, но с тенденция да се увеличава.
Българските фермери произвеждат достатъчно агнета, за да задоволят родния пазар, твърдят от браншовите организации. Но у нас, за съжаление, има добре разработена верига от изкупвачи и прекупвачи-търговци на агнета. Това не би имало значение, но по-голямата част от тях са в сенчестия сектор.
И за да няма недоразумения ще изясним колко струва отглеждането на едно агне на българските фермери - четете в новия брой на в. "Български фермер" от 12-18 април.