Как да разпознаете признаците и как да действате

Както вече сме писали, котките могат много лесно да забременеят. Често пъти те не показват никакви симптоми в първите няколко седмици, така че ако имате съмнения, е най-добре да заведете мъркащата си приятелка на ветеринарен лекар, който да потвърди или отрече тази възможност.

Бременността трае средно между 61 и 72 дни. Тъй като тя може да се случи още в твърде ранна възраст (4 месеца), се препоръчва да стерилизирате котката си възможно най-близо до тази възраст. Няма основателни причини да чакате първото разгонване, за да го направите. Често срещан мит е, че женските котки ще станат по-приятелски настроени и общителни, ако им се позволи да имат котило. Това не е вярно и само допринася допълнително за сериозния проблем с неконтролираното размножаване.

Ако все пак планирате да я развъждате или не вземете мерки навреме, ето какво да очаквате.

Основни признаци 

* Около 2 седмици след забременяването зърната се уголемяват и зачервяват, познато като „порозовяване“.

* Както при хората, бременната котка може също да премине през етап на повръщане. Ако това зачести или животното като цяло изглежда болнаво, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

* Котката ви постепенно ще наддава между един и два килограма, в зависимост от броя на котенцата. Това е силна индикация, че е бременна.

* Коремът ще започне да се подува, но недейте да го докосвате твърде силно, за да избегнете риска от увреждане на неродените котенца.

* Преди да роди, поведението на вашата котка ще стане „майчинско“ и тя може да започне да мърка повече, да търси допълнително внимание и галене.

* Тя вероятно ще откаже храна, няма да може да стои на едно място и ще започне да търси подходящо усамотено място, където да роди.

* Първият признак на раждането е спад на температурата при майката до около 37,8 ?C.

* След това трябва да видите силни коремни контракции и изтичане на вагинален секрет (ако той е плътен и черен или има кървав цвят, трябва да се свържете с вашия ветеринар).

Какво да направите 

* Заведете котката си на ветеринар в началото на бременността.

* Прегледайте я за бълхи, кърлежи и въшки, тъй като те могат да повлияят на здравето на нейните котенца.

* Хранете я с храна за котенца, докато завърши кърменето.

* Увеличавайте храненето на котката си по време на бременност - тя вероятно ще трябва да яде около 1,5 пъти повече от обикновено.

* През последните две седмици от бременността на котката трябва да се уверите, че всички останали в къщата се държат тихо и спокойно в нейно присъствие и да се грижите внимателно за нея. Обърнете особено внимание на децата, защото може да са твърде емоционално настроени при перспективата скоро да си играят с малки котенца.

* Опитайте се да поддържате котката си във възможно най-спокойно и неактивно състояние през този период и я насърчавайте да си почива в специалното легло за майки. Възможно е обаче да не я изкуши дори и най-уютното легло, а някои животни ще предпочетат тъмния ъгъл на някой шкаф пред предложеното специално котешко легло. Просто се уверете, че е налице известен избор на място за раждане и никога не се опитвайте да премествате котката от мястото, което сама си е избрала.

* Ако смятате, че моментът на раждането наближава не е лоша идея да си подготвите някои неща предварително. Те включват чист съд с топла вода, чисти кърпи и парчета плат, конец за чистене на зъби и ръкавици за еднократна употреба. Подгответе също клетката за транспортиране и информацията за връзка с вашия ветеринарен лекар. Важно е тези неща да са ви под ръка, просто за всеки случай.

Макар че котката ви би трябвало да е напълно способна сама да роди, уверете се, че имате готовност за намеса, когато наближи моментът. Добре е да сте готови да предложите няколко успокоителни думи и да се намесите, ако възникнат някакви усложнения.