Все повече фермери търсят ефективни решения в обработките и сеитбата. Много от тях обръщат поглед към No-till технологиите и директната сеитба. Основното за тази технология, която все повече навлиза в България, е стремежът на земеделците да намалят разходите на декар откъм гориво, персонал - поради проблема с работната ръка, и да оптимизират машинния си парк, макар че машините, които се ползват за No-till обработките, са по-финансово задължаващи.

Основната цел на стопанствата днес е това те да намерят начин как да оптимизират разходите на декар и да получават по-голяма добавена стойност. Това е основното, което дава тласък на No-till технологията в момента в България.

Днес заедно с Димитър Петров, управител в Оптиком ще ви покажем директна сеитба с Easydrill, сеялка на френската компания Sky. Ето какво сподели той на полето:

Sky е френска компания, която реално е собственост 50% на Sulky, добре известна с добрите си тороразпръскващи машини и също така - сеялки. Другите 50% се държат от Асоциацията на зърнопроизводителите във Франция. Те заедно разработват 2 типа сеялки за директна и за полудиректна сеитба.

В реални условия на полето показваме сеялката за слята сеитба EasyDrill, 6м, HD (Heavy duty), т.е. с тежките работни органи, с които можем да достигнем до 250 кг натиск. Тази сеялка може да бъде вкарана във всяко едно поле, било то обработено или необработено, за да направим качествена сеитбата. Важното е, че можем да работим с 3 различни култури едновременно, а именно да сеем 3 различни култури едновременно като имаме 3 бункера.

Основният бункер от 4100 л е разделен в съотношение 60/40, като може да се ползва за 2 различни култури или за една основна, например пшеница заедно с торовнасяне. Отпред също така имаме малък бункер за дребни семена, било то тревни смески или рапица, или друга култура.

Каква е идеята?

Идеята е когато работим No-till технологията, да прилагаме правилно технологията съc сеитба на междинни култури и да вкараме в полето 1,2 или 3 различни култури едновременно, било то ряпа със слънчоглед и т.н., според изискванията на агронома.

Тази сеялка позволява до 3 култури едновременно да бъдат засявани. Но не само това! Две от тях могат да бъдат засяти на различна дълбочина.

Много важно за Sky EasyDrill е, че ние можем директно да управляваме Isobus подготвена машина чрез Isobus монитора.Тук сме закачили на монитора навигацията Topcon и директно през монитора на Topcon управляваме самата машина, като нормата на сеитбата се определя автоматично спрямо скоростта на сеялката.

Sky EasyDrill ни дава една простота на конструкцията, здравина откъм работни органи. Всяко просто нещо ни позволява да сме гъвкави във всякакви условия на работа. Съчетанието между Sky и Topcon ни дава от своя страна гаранция за една добра сеитба и имаме възможност да й се насладим максимално на полето!