Най-вероятната причина е стрес

Стресът е естествена реакция на организма срещу действието на екстремни фактори - някаква трудноразрешима или заплашваща ситуация. Напрежението и стресът правят всички животни по-сковани и в крайна сметка променят поведението им, а впоследствие и здравословното им състояние.

Стресът се отразява отрицателно на храносмилателната система на коня, на имунитета му, на репродуктивната и на сърдечносъдовата му система.

Признаци на стрес при коня

Изправянето на задни крака, цвиленето, оригването, коликите, диарията и дори появата на язви са все признаци на това, че животното е в състояние на стрес.

Много е важно да обръщате внимание на това какво именно предизвиква безпокойство и стрес при вашето животно. Всеки кон си има характер и темперамент и онова, което вкарва един кон в дълбок стрес, при друго животно може да не предизвиква никаква реакция.

Понякога стресът се проявява с намаляване на апетита или обратното - с прекалено бързо изяждане на храната, с вялост и нервност, учестено дишане или сърцебиене.

Ако се научите да следите тези промени, ще можете бързо да реагирате на тях, което безусловно ще ви е от полза. Просто наблюдавайте коня си. Правейки това постоянно, скоро ще се научите да разпознавате и най-малките промени в настроението му.

Положението на ушите, бръчките на муцуната, движенията на опашката - това е само малка част от огромното количество важни промени, които показват настоящото състояние на животното.

Не претоварвайте коня с работа
Не претоварвайте коня с работа