Те наистина слушат, когато говорим

Всички сме чували история за интелигентно куче, научило стратегически думи, като „разходка“ или „награда“. Но наистина ли любимците ни разбират човешки език и ако да, какви са ограниченията при изучаването му? Процъфтяващата област на научните изследвания започва да намира някои отговори.

Вече има достатъчно доказателства, че всяко куче наистина слуша, когато говорим. Това ни дава всички основания да продължаваме да раздаваме вниманието си на своите любимци - както езиково, така и по друг начин. И когато тренирате, не забравяйте да използвате ясни командни думи, за да улесните максимално вашето куче. В крайна сметка, то върши по-голямата част от работата. Хората все още не са научили нито една дума на кучешки.

Не различават детайлите на човешката реч 

Според проучване на университета Eotvos Lorand в Унгария това е така, защото любимците ни нямат достъп до фонетични подробности, когато слушат човешка реч.

Изследователите са използвали новаторски неинвазивен метод, за да наблюдават когнитивните отговори на кучетата на три вида думи: думи за инструкции, които те вече познават (като седни, стой или долу); безсмислици, които звучат подобно на тези познати думи с инструкции, и безсмислици, които изобщо не звучат като като тях.
Те открили, че когато става въпрос за разграничаване на инструкция от съвсем различна безсмислица, мозъкът на кучетата обработва речта много бързо - в действителност, подобна на човешката скала. Но когато една безсмислена дума звучи точно като инструкция, те изобщо не правят разграничение.

Това означава, че кучетата не слушат и не учат думи по същия начин като хората - или поне не като възрастните хора. Този вид не подробно фонетично разпознаване е и начинът, по който бебетата обработват речта на възраст до около 14 месеца. Което до известна степен обяснява защо повечето кучета могат да научат само малка шепа думи, тъй като голям речник изисква точност.

„Ако някои собственици си мислят, че няма значение какво казвам на кучето си, защото то наблюдава жестовете ми или разбира от контекста какво трябва да направи, това не е напълно вярно. Те наистина слушат човешката реч”, казва д-р Лила Маджари, един от изследователите по проекта. „Има проучвания, които показват, че след известно обучение някои кучета могат да разграничават подобни думи. Това означава, че те всъщност чуват тези различия. Просто вероятно не мислят, че са важни“, допълва тя.

Някои са надарени 

Има и изключения: кучета, които могат да научат стотици лексикални думи. Понастоящем те са обект на друго проучване в унгарския университет. Наскоро животните бяха предизвикани от Genius Dog Challenge да научат до 12 нови думи в рамките на една седмица. И шестте кучета са научили успешно между 10 и 12 думи за определения период.

Може би по-интересното е, че думите, които са научили, не са заповедни, като тези, тествани в изследването на д-р Маджари, а имена на играчки - категория от думи, която любимците ни изглежда имат много повече проблеми да усвоят. „Знаем, че кучетата могат да научат команди, сигнали или звукови стимули, което в основата си е процес на асоцииране. Но нямаше съществуващи изследвания за изучаването на имената на обектите. Затова започнахме да разследваме и установихме, че независимо от възрастта, на която започнете да тренирате, повечето кучета не научават името на предметите. Обучавахме интензивно група четириноги в продължение на три месеца - кученца на около три месеца и възрастни, и никое от тях не можа да научи думи“, споделя изследователят на Genius Dog д-р Клаудия Фугаца.

И все пак шестте кучета, участвали в Genius Dog Challenge, успяват да научат имената на обекти без обучение. Всъщност, удивително, някои могат да научат името на играчка само след четири повторения. Може би дори по-завладяващо, повечето, притежаващи тази черта, изглежда са от породата Бордър коли.

Д-р Фугаца и нейният екип сега усилено работят, за да разберат как и защо някои кучета имат толкова напреднали езикови умения. „Подозираме, че може да има генетична основа за този талант, но за момента не знаем“, обяснява тя и добавя, че способността може да се свежда до комбинация от генетични и екологични фактори - кучета с определен ген, отговарящи на правилните условия, за да се развият техните речници.

Продължете да говорите с кучето си и да използвате ясни команди, докато го обучавате. То слуша. Просто има свой собствен начин за обработка на информацията.