Новите климатични условия изисквали и адаптация
на традиционните ни сортове, за да не изчезнат

Есенниците и типичните земеделски дейности, които се извършват в ранна и средна есен, трябва да се променят категорично заради климатичните промени. Това заяви в интервю за "Български фермер" климатологът д-р Владимир Власков. Според него стопаните трябва да избират много по-устойчиви сортове и зърнени култури, в тясно сътрудничество с научните институти.

Държавата трябва да инвестира в институтите, за да адаптират традиционните български сортове към новите климатични условия, казва д-р Власков. Без специална политика в тази област те най-вероятно щели да изчезнат.

Ясно е, че има по-южни култури, които могат да виреят у нас, смята климатологът. Например в Сандански имало маслини, които си зимували спокойно. Всичко обаче било въпрос на предприемчивост и достатъчно вярна информация, за да се постигне добър резултат. При кризата през 1996 г. д-р Власков посъветвал стопани от района на Сандански да отглеждат киви. Това дало отличен резултат и сега в почти цяла Южна България и Черноморието растял южният плод.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер"