Някои любимци изпитват безпокойство, може дори да хапят

Докато много кучета обичат да бъдат глезени, някои от тях полудяват, когато видят четка. Но тя не е просто чудесен начин да поддържате любимеца си във върхова форма, а жизненоважна част от отговорната роля на собственика. Рутинните сесии за поддържане ви свързват с цялостното здравословно състояние на кучето, така че да можете да изследвате козината, тялото и лапите му за всякакви проблеми.
Не губете надежда, ако животното мърда, крие се, хапе или бяга при вида на четка - има начини, по които можете да направите ритуала много по-позитивен и за двамата.

Вашият четириног приятел може да мрази четката по много причини. Кучетата имат добра памет. Те ще си спомнят предишни страшни или болезнени преживявания, особено негативни, случили се, докато са били палета. Обърнете внимание на това как вашият любимец реагира преди, по време на и след четкане. Дали е негативно при определени движения?

Някои кучета изпитват безпокойство, може дори да хапят, докато ги четкате. Което вероятно се дължи на това, че не им харесва, че са уплашени или са били малтретирани. Възможно е също така кучето ви да е с чувствителна кожа и да избягва четката, за да предотврати потенциална болка.

И, разбира се, някои кучета просто са нетърпеливи. Те имат енергия за горене и не искат да стоят на едно място.
Независимо от причината е възможно всички тези животни да се научат да обичат четките.

Как да се справим 

Тъй като кучетата не могат да кажат защо не обичат да ги четкат, трябва да се отнасяте уважително и нежно с тях. Не бива да демонстрирате разочарование, ако не върви съвсем по план. Това само би разочаровало и кучето ви, което ще направи процеса по-труден. Трябва да му покажете много любов и търпение.

Заредете се с лакомства, за да почерпите любимеца си, докато го четкате. Не се колебайте да му давате лакомство на всеки няколко секунди - искате да му дадете причина да сътрудничи.

* Създайте успокояваща среда. Настанете кучето удобно, като го поставите върху нещо меко, като леглото му или кърпа. Също така помага да го държите в затворено пространство, където не може да избяга от вас, като вътрешен двор или веранда.

* Винаги започвайте, като дадете на кучето лакомство. Нека първо да подуши четката, за да се запознае с нея. Ако кучето ви не реагира добре на четка, опитайте с ръкавица, която приляга на ръката ви, за да изглежда, че е галене, а не четкане.

* Започнете с четкане на една малка секция наведнъж. Съсредоточете се върху лесно достъпни места, които не притесняват кучето ви. Докато минавате с четката през козината му, предлагайте лакомства.

* Опитайте кратки сесии. Хвалете кучето, докато го четкате, а след няколко движения направете почивка. Ако откриете област, в която то няма нищо против да бъде четкано, опитайте да го правите там.

* Бъдете търпеливи и постоянно го хвалете.

* Ако кучето ви толерира, можете да използвате лакомство, за да го преместите и да стигнете до повече области. Лакомството би послужило, за да го накарате да се преобърне или обърне, за да стигнете до другата му страна.

* Възможно е да можете да почиствате само няколко малки части наведнъж, когато започнете да четкате куче, мразещо четките. Което е добре! Целта е да му покажете, че това е положителна дейност.

Какво да правим, ако е агресивно 

Хапенето или ръмженето по време на четкане не е приемливо и често изисква професионална намеса. Ако кучето хапе вас или четката, или действа агресивно, помислете за работа с дресьор, за да ограничите страха или агресията. Може да се наложи да работите и с кучешки фризьор, който е обучен да се справя с агресивни кучета.
Не е лошо да помислите за ветеринарен преглед, за да се изключат медицински състояния, причиняващи болка по време на сесии за четкане. Артритът, заразените уши или възпалението в ставите може да накара кучето ви да се дръпне, когато сте близо до тези чувствителни места.

Дори любимецът ви да мрази четките, това е важна част от неговото отглеждане. С течение на времето той може дори да се влюби в тях.

Не забравяйте, че всеки път, когато четкате кучето си, целта е да изградите доверие с него. Опитайте да направите всяка сесия положителен спомен, за да го затвърдите.