Търсете веднага ветеринарен лекар

Най-честата причина е паразити в носоглътката на животните. Към тези паразити се отнасят аскаридите, които предизвикват аскаридоза.
Причинителят на аскаридозата при свинете е едър кръгъл червей (дължината на женските аскариди стига до 40 см). Възрастните самки на аскаридите всекидневно снасят до 200 хиляди яйца, които с изпражненията се отделят навън.

Внимание!

Във външна среда яйцата са жизнеспособни до 2 години. За естествен акумулатор на аскаридите служат дъждовните червеи, в които се натрупват голямо количество личинки, получени от погълнати яйца.

Прасетата се заразяват чрез замърсени фуражи

или вода, чрез цицките на майка си, при ядене на пръст заради недостиг на минерални вещества. След като попаднат в червата на животните, личинките пробиват лигавицата им и с кръвта достигат до черния дроб и сърцето, а оттам - до белите дробове и бронхите. Именно тогава, особено при силно опаразитяване,

прасетата започват да кашлят и вдигат температура

Тогава стопаните им решават, че са изстинали и започват да ги лекуват от простуда. А през това време личинките се развиват и, попадайки със слузта в устата на прасетата, се поглъщат повторно. След 1,5-2,5 месеца аскаридите в червата стават полово зрели, започват да снасят яйца и цикълът се повтаря.

Профилактиката на аскаридозата при свинете включва своевременно почистване на тора и редовна дезинфекция на кочината.