Но само когато има достатъчно храна

Рязкото и продължително застудяване може да окаже влияние на пчелните семейства. Самите минусови температури не могат да са причина за смъртност при пчелите, колкото фактът, че при продължително време с ниски температури

пчелите не могат да извършват облитане

предупреждават специалистите.

Проблем има, когато храната им е недостатъчна за толкова продължителни студове. Те могат да умрат единствено от глад, ако пчеларят не е оставил семейството с достатъчно мед, за да могат да презимуват.

Февруари ни изненада с 10 дни с много ниски температури. В много райони на страната

ледените дни не позволиха на пчеларите да сложат питки,

за да подхранят семействата. А това е единствената защита от евентуален мор при по-дълго застудяване.

Пчелите сега са на кълбо в кошера. А в него се поддържа температура от около 28 градуса. Но не бива пчелите да са гладни.

Кога има висока смъртност?
Тя не е причинена само от ниските минусови температури. А по-скоро от липсата на подготовката на пчеларите, които не са очаквали ледени дни, които не позволяват облитане. Но въпреки суровите метеорологични условия винаги има възможност пчелните семейства да се спасят с навреме направено подхранване.

Температурата в кошера

Тя се поддържа с отделяне на топлина от пчелите в резултат на интензивната обмяна на веществата вследствие на усиленото им хранене с мед. Затова е важно да разполагат с храна.
Освен това извършват слаби движения на гръдните мускули, крайниците и цялото тяло, с които също допринасят за постоянната температура.

При липса на пило в гнездото и при по-ниска от 14°С външна температура

пчелите се събират плътно между питите

и образуват пчелното кълбо. Вътре в него през зимата температурата е в границите от 14 до 28°С и само при много ниска външна температура тази в кълбото се повишава и достига 32°С.

Затова кошерите трябва да са здрави

без пукнатини по тях. Дъната да са добре прилегнали във фалцовете, входовете съответно намалени. Страничното и горното затопляне на кошера също са от голямо значение за поддържането на необходимата топлина в кошера.

Слагане на питки при минусови градуси

Прави се бързо – отваря се вътрешният капак и се поставя питката върху рамките. И веднага капакът се връща.

Някои пчелари правят подхранване само когато не вали, други – и при температури под 0 градуса. А трети слагат твърдата храна и при ниски температури, около и под нулата.

Тогава най-добре се вижда къде е кълбото

- пчелите си стоят в междурамията, освен ако не са съвсем останали без мед.
При по-високи температури част от пчелите са върху горните летви и проявяват безпокойство. Често излитат и кацат по дрехите, където и остават, или падат по земята. Охлаждат се и не могат да се върнат в кошера. Затова подхранващата питка трябва да се поставя бързо.

Спасително подхранване 

Всичко трябва да е готово, преди да се отвори кошерът - пушалката, макар че невинаги е необходима, питката да е разпечатана.

Добре е да се работи с помощник,

за да става бързо и да не се оставя таблата, ако на долната й страна има пчели. Един повдига, а другият поставя храната. Трябва да става много бързо и тихо. Не за да не изстинат пчелите, а по-скоро

за да не развалят кълбото

Защото няколко секунди след отварянето започват да се отделят пчели от кълбото и да излизат навън.

Внимание! Майката започва да снася

през февруари и пилото трябва да се храни

Тогава пчелите изразходват по-голямо количество от меда, който има като запас в семейство.

До 2-3 кг се увеличава консумацията на мед

на месец. Ако застудяването е по-продължително – около 2 месеца, и пчеларят няма възможност да отвори пчелите, за да им подаде храна (защото не е зазимил с достатъчно количество запаси от мед и прашец),

тогава вече може да настане глад и пчелите да измрат

Това е един от основните проблеми на пчелите, когато е много студено, и то продължително време.

Какво се случва в зимното кълбо

Пчелите образуват зимното кълбо през късната есен при температури под 15°С. Силните семейства извършват това по-късно от слабите. Зимното кълбо се образува там, където се излюпи последното пило. В средата кълбото от пчели е по-рехаво. Там остава и майката. Пчелите около центъра образуват плътна сфера. За да се усили изолиращото действие, с понижаването на температурите гъстотата на пчелите също нараства. По същия начин се променя размерът на центъра: от неговата големина зависи

колко пило може да бъде отгледано през зимата

Защото според по-новите изследвания пчелните семейства са без пило само за къс период от време.
С напредването на зимата кълбото се премества към горната задна част на кошера, следвайки изчерпването на запасите. Ако пчелите загубят контакта с храната, семейството ще загине от глад. Това може да се случи най-вече преди началото на пролетта при рязко спадане на температурата, когато кълбото силно се свива.