Това е единственият трактор сред финалистите на Good Design през 2020 г.

На Steyr, първокласната марка от семейството трактори на CNH Industrial, беше възложено да покаже потенциалния трактор на бъдещето на Agritechnica 2019. Konzept не само впечатли тълпите на немското изложение, но и журито на престижната награда Good Design.
Това е единственият трактор сред финалистите през 2020 г. В допълнение към радикалния му стил, съдиите признаха и неговата перспективна технология, включително

иновативна хибридна система за захранване

Konzept, който понастоящем се намира в салона на съоръжението „Свети Валентин“ в Австрия, използва дизелов електрически хибрид от сестринската компания FPT. Комбинирайки конвенционален четирицилиндров дизелов двигател, генератор и отделни електрически мотори на колелата, той се предлага до 250 kW върхова мощност.
Всяко колело може да се захранва независимо и енергията, уловена при пътуване надолу, може да бъде възстановена и съхранена в батерия под кабината. Акумулаторът може да се презарежда от електрическата мрежа, а карданният вал и хидравликата могат да се задвижват електрически. Има и 700V и 48V връзки за електрически уреди.

Тракторът може да работи с дрон

за да получава данни в реално време за почвата и условията на реколтата. Кабината има head-up дисплей и не само вратата се отваря електрически, но стъпалата се спускат и седалката се завърта, за да ви поздрави.

„Докато дизайнерският ни екип създаваше външния стил на Konzept, нашите инженери успяха да преразгледат как комфорт, ефективност и устойчивост могат да бъдат комбинирани в трактор и да покажат пълния потенциал на разработваните технологии“, коментира Петер Фрис, ръководител търговски операции на Steyr в Европа.

Администрирано от музея на архитектурата и дизайна на атенеума в Чикаго, 70-ото издание на ежегодно връчваните награди отчита рекордни бройки, надхвърлящи 900 производители и дизайнери от 48 различни страни.