Симптомите на различните видове могат да се припокриват

Чували ли сте някой да ви казва, че кучето му има алергии? Подозирате ли, че и вашето има? Ветеринарният лекар споменавал ли е, че алергиите могат да бъдат проблем за домашния ви любимец? Ако е така, тогава вероятно сте разбрали, че алергиите при кучетата не са толкова прости, колкото бихме искали. Като за начало има няколко различни вида, които биха могли да причиняват симптомите на вашия четириног приятел.

Алергиите са погрешна реакция на чужди вещества от имунната система на организма, от която, разбира се, могат да страдат хора и домашни любимци. При кучетата има доста различни видове алергии. Кожните алергии, хранителните алергии и алергените в околната среда представляват предизвикателства за кучетата и техните собственици и за да усложнят нещата, симптомите на всички тези различни видове алергии могат да се припокриват.

Кожни 

Кожните алергии, наречени алергичен дерматит, са най-често срещаният вид алергични реакции при кучета. Има три основни причини за тях:

* Алергичен дерматит от бълхи: някои кучета са алергични към слюнката на бълхите. Това кара засегнатите животни да се чешат неистово, особено в основата на опашката, а кожата им може да стане червена, възпалена и крастава. Огледайте хубаво любимеца си за бълхи.

* Хранителни алергии: най-често срещаните места за сърбеж при кучета с хранителни алергии са ушите и лапите им и това може да бъде придружено от стомашно-чревни симптоми.

* Алергени от околната среда: например прах, цветен прашец и плесен, могат да причинят атопични алергични реакции или атопичен дерматит.

В повечето случаи тези алергии са сезонни, така че може да забележите сърбеж при вашето куче само през определени периоди от годината. Както при хранителните алергии, най-често засегнатите области са лапите и ушите (но също така включват муцуната, подмишниците, слабините, около очите и между пръстите).

Всички кожни алергии крият риск от вторична инфекция. Докато кучето ви драска, хапе и ближе кожата си, то рискува да я отвори за дрожди и бактериални инфекции, които може да изискват лечение.

Хранителни 

Според специалистите истинската хранителна алергия може да не е толкова често срещана, колкото хората мислят. Тя води до имунен отговор, който може да варира в симптоми от кожни състояния (копривна треска, подуване на лицето, сърбеж), стомашно-чревни признаци (повръщане и/или диария) или комбинация от двете. В някои редки случаи може да се появи тежка реакция, водеща до анафилаксия - подобно на тежка алергия към фъстъци при хората.
Но какво да кажем за всички онези кучета, които са на специални хипоалергенни диети?

Това, което повечето хора имат предвид, когато казват, че любимецът им има хранителна алергия е, че той има чувствителност към храна, известна също като хранителна непоносимост. Чувствителността към храна, за разлика от истинските алергии, не включва имунен отговор и вместо това е постепенна реакция на дразнеща съставка в храната на вашето куче, например говеждо месо, пиле, яйца, царевица, пшеница, соя или мляко.

Кучетата с чувствителност към храна могат да я проявят с няколко симптома, включително стомашно-чревни признаци като повръщане и диария. Или дерматологични признаци като сърбеж, лоша кожа и козина и хронични инфекции на ушите или краката.

Най-добрият начин за диагностициране и лечение на хранителна алергия е да работите с вашия ветеринарен лекар, за да се справяте със симптомите на кучето си и да откриете съставката, предизвикваща реакцията.

Остри алергични реакции 

Може би най-тревожното при всички видове алергии е острата алергична реакция. Кучетата, като хората, могат да изпаднат в анафилактичен шок, ако имат тежка реакция към алерген. Това може да бъде фатално, ако не се лекува.

Пчелните ужилвания и реакциите на ваксина, наред с други неща, могат да предизвикат анафилактичен отговор при някои кучета, поради което винаги е добра идея да следите внимателно любимеца си след прилагането на всяка нова ваксина, лекарство или хранителен продукт. За щастие, анафилактичните реакции са рядкост при кучетата.
Вашият любимец може също да развие копривна треска или подуване на лицето в отговор на алерген. Подуването на лицето, гърлото, устните, клепачите или ушите може да изглежда сериозно, но рядко е фатално и вашият ветеринарен лекар може да го лекува с антихистамин.

Симптоми 

Симптомите на алергии при кучета могат да варират в зависимост от причината. Куче, което изпадне в анафилактичен шок, например, ще има спад на кръвната захар, последван от шок, което е много различно от състоянието на кожата.

По принцип обаче следните симптоми могат да са признак на алергична реакция:

* сърбеж;

* копривна треска;

* подуване на лицето, ушите, устните или клепачите;

* червена, възпалена кожа;

* диария;

* повръщане;

* кихане;

* сърбящи уши;

* хронични ушни инфекции;

* сърбящи, течащи очи;

* постоянно облизване.

Някои от тези симптоми също могат да бъдат знак за друго състояние. Уговорете среща с вашия ветеринарен лекар, за да получите точна диагноза и да помогнете на кучето си да започне да се чувства по-добре.

Диагностициране 

Ако някога сте се подлагали на тестове за алергия, тогава знаете, че диагностицирането често е сложно.

Първото нещо, което вашият ветеринарен лекар може да реши да направи, е да изключи всяко друго състояние, което е възможна причина за симптомите на кучето ви. Ако смята, че алергията е вероятна причина, той може да предложи тест, за да се опита да установи причината за алергена, който причинява реакцията. Имайте предвид обаче, че не винаги е възможно да се установи причината за алергия чрез тестване.

Хранителните алергии често се диагностицират с помощта на елиминационна диета. Опитът се състои в хранене на куче с нов (т.е. един) източник на протеини и въглехидрати в продължение на 12 седмици.

Алергичният дерматит от бълхи обикновено е най-лесната диагноза - чрез идентифициране на бълхи по тялото на вашето куче и прилагане на продукт, който ги убива, за да видите дали това решава проблемите.

Лечение 

Най-добрият начин за лечение на алергия е избягването на причината и алергена. Това може и не винаги да е възможно. Но, по отношение на лечението, то зависи от вида на алергията на вашето куче. Например, най-добрият начин за лечение на алергичен дерматит от бълхи е да се убият бълхите, докато най-добрият начин за лечение на хранителна алергия или хранителна непоносимост е промяна в диетата.

В допълнение към промените в начина на живот, които може да са необходими, вашият ветеринарен лекар може също да ви предпише лекарство за облекчаване на алергията за кучето ви. Това ще помогне за контролиране на признаците, свързани с алергичната реакция, като сърбеж и всякакви вторични кожни инфекции, които биха могли да се развият в резултат на дразнителя.

Ако вашето куче има тежка алергична реакция, най-добрият ви начин на действие е да го закарате в спешна ветеринарна болница възможно най-бързо.