Въпросът е на Иванка Тодорова от Вакарел
Може с комбиниран фураж, но трябва да е гранулиран. При домашни условия, ако липсва комбиниран фураж, гъсетата може да се
захранват с препечен хляб или царевично брашно
навлажнено до състояние на пръхкавост. Към него се добавят по 1-2 сварени жълтъка с разчет за 10 гъсета.
След 3-4-дневна възраст гъсетата може да се хранят със смеска, която съдържа примерно следните фуражи:
* 55% царевично брашно;
* 15% ечемично брашно (пресято);
* 10% пшенични трици;
* 5%-костно брашно;
* 10% слънчогледов шрот;
* 3,5% люцерново брашно;
* 1% креда (мидено брашно);
* 0,5% готварска сол.
В плитки, но широки хранилки се насипва мека храна, навлажнена с вода или обезмаслено мляко.
Брашнената смеска може да бъде смесена
със ситно нарязана зелена люцерна, коприва, детелина и др. при съотношение 3 части брашнена смеска към 1 част зелена храна. Залага се такова количество, че да бъде изядено за 15-20 минути. Най-добро указание за правилното хранене на гъсетата е живото им тегло и общият им вид.
Коментари