Най-добре залагайте под кокошки и пуйки

За успешното люпене на яйцата от голямо значение е какви условия сте осигурили на домашните птици. Препоръчителните норми за мътачката са:

* сянка - полумрак;

* подходяща температура;

* приток на свеж въздух;

* да няма паразити, както и други животни, които да я дразнят.

За да приучите една птица да мъти, независимо дали е кокошка, или пуйка,

свикнете я да лежи върху твърди предмети

- камъни, шишета и др., затоплени до 41 градуса, преди слагането им в гнездото.

Защо най-добри мътачки са кокошките и пуйките? Доказано е, че след дългогодишно изкуствено люпене в инкубатори на няколко поколения кокошките губят инстинкта си за мътене. Ето защо много малко от тях се разлюпват, а други напускат гнездата за люпене преждевременно.

* За мътачки са подходящи кокошки от по-тежките породи. Те са по-едри, по-спокойни и под тях могат да се поберат повече яйца, и то от различни видове птици.

* Други стопани предпочитат пуйките за мътачки и често ги наричат живи инкубатори.

* Двойките пуйки и пуяци се приучват по-лесно и бързо да мътят. Те дори могат да излюпят две-три поколения потомство, без да стават. За целта поставете птицата в гнездо или в сандък върху две твърдо сварени яйца и ги дръжте затворени няколко дни. Разбира се, през цялото време им осигурете достъп на свеж въздух. Навън ги пускайте само за храна и вода.

* Някои стопани натъркват кожата на гърдите на пуйката или пуяка с коприва или пелин - тогава птиците стоят по-спокойни в гнездата.

* Има и пуйки, които се пристрастяват към мътенето. Те не стават от гнездата и трябва насила да ги вадите, за да се нахранят и да пият вода.

След като мътачката свикне с гнездото, сварените яйца се махат и на тяхно място се поставят пресните за люпене.