Пуйчетата се хранят с комбинирани фуражи, богати на суров протеин - 26-28%, витамини, макро- и микроелементи. С възрастта съдържанието на протеин намалява постепенно до 22% на 9-12-ата седмица и до 14 -18% след 13-16-ата седмица.

След 8-седмична възраст е желателно

разплодните пуйчета да се пускат на паша

- влияе благоприятно върху здравето и развитието на младите пуйчета. При добра паша може да се намали количеството на комбинирания фураж с 20%.

Ранното пронасяне на младите разплодни пуйки е свързано с голям процент нестандартни яйца, по-бързата им амортизация и бързото намаляване на интензивността на снасяне по време на първия яйценосен сезон. За избягване на преждевременното полово съзряване се ограничава храненето, като на седмица по един ден се лишават от храна. Комбинираните фуражи се изхранват сухи, леко навлажнени или под формата на гранули с диаметър 2-6 мм, в зависимост от възрастта.

Угояването - финалната фаза

През последните години производството на пуешко месо нараства непрекъснато. Сега за една седмица може да се получи над 1 кг прираст. В повечето случаи женските пуйчета се угояват в продължение на 60-70 дни до 5-10 кг (лек тип), а мъжките - около 90 дни и над 15 кг (тежък тип).

Съвременните хибриди дават възможност да се угояват до 20-22 кг при осигуряване на достатъчно минерални вещества за развитие на скелета и недопускане на прекалено затлъстяване.

Бързо наддаване

на пуйчетата без балансирана диета не може да се постигне.

Следователно просто трябва да им осигурите необходимото количество храна. Първоначално тя ще бъде достатъчно, ако давате специален стартер фураж. Но диетата трябва да бъде постепенно допълвана с:

* царевица;

* пшеница;

* ечемик;

* настъргано цвекло, моркови;

* офика;

* рибено масло;

* извара;

* ливадно сено.