Любимецът ви иска да постъпи правилно и просто се нуждае от малко помощ от вас, за да разбере

Ако сте решили да си вземете възрастно куче, поздравления! Вие сте един от щастливците, които ще разберат колко възнаграждаващо може да се окаже това. Възрастните кучета се привързват също толкова лесно, колкото палетата, и едно от предимствата е, че домашното обучение често е много по-лесен процес за тях.

Сред причините, поради които по-възрастното животно може да не е домашно обучено, е, че никой никога не се е захванал да го направи. А може би кучето никога не е живяло на закрито.

Способността на възрастно четириного да „стиска“ няколко часа е това, което може да улесни процеса, спрямо кученцето. Което обаче не означава, че трябва да го принуждавате да го прави. Дайте му много възможности да се учи, като често го извеждате навън до мястото, което искате да използва. Награждавайте щедро с лакомства и похвали, когато успеете.

Рутина за тоалетна 

Установете твърда рутина, включително хранене в редовно време. Вдигнете яденето 10 до 15 минути след като го сложите, празно или не. Не използвайте метода за свободен избор на ядене, при който храната е на разположение през цялото време. Това ще помогне да се поддържа системата по график. Използвайте каишка и излезте навън с кучето, вместо просто да го пуснете само на двора.

Дресьорите често чуват за кучета, които са си свършили работата, веднага след като са се прибрали от разходка. Те не се опитват да ви дразнят - вероятно просто не сте стояли достатъчно дълго навън.

Кучетата

понякога се нуждаят от малко време

за да подушат наоколо, да потичат и проверят нещата, преди да се облекчат. Колкото повече шансове има да свърши работата си навън, толкова по-бързо ще научи какво се очаква.

Изведете го, щом станете сутринта, след закуска, след вечеря и няколко пъти през целия ден и преди лягане. Ако не направи нищо, приберете го и веднага го поставете в клетката за 10 минути, преди да опитате отново. Не го оставяйте да се облекчи на закрито, ако не е го е направило навън.

Клетката е чудесно средство за домашно обучение

Всеки път, когато не можете да наблюдавате кучето си, то трябва да е в клетка, кошара или в по-малка стая зад бебешка преграда. Можете също така да го държите близо до себе си с каишка. Постепенно, в продължение на няколко седмици, можете да позволите малко свобода, 10 или 15 минути след като то се изходи навън. Може да има инциденти, но не наказвайте кучето.

Ако го изплашите или накажете, то може да се притесни да върши работата си пред вас и да се измъкне, за да го направи някъде другаде. Ако хванете кучето, че е претърпяло инцидент, кажете нещо, за да привлечете вниманието му. Но не крещите или не издавайте толкова силен звук, че да го плашите. След това го изведете навън, за да може да приключи. Почистете с ензимен препарат и се опитайте да бъдете по-внимателни към поведението на вашето куче.

Научете се да разпознавате признаците 

Може да видите крачене, хленчене, кръжене, целенасочено подушване или излизане от стаята. Това означава: изведете ме веднага! Не всяко куче ще ви даде сигнал като лаене или драскане на вратата. Можете да тренирате това поведение, но ако се научите да разпознавате признаците и да реагирате бързо, то вероятно ще разбере и ще започне да „пита“, защото вие ставате и го пускате веднага, когато прави тези неща.

Вашето куче може трудно да се адаптира към изхождане върху трева или пръст, защото никога не е излизало на повърхност, различна от бетон, например. Опитайте се да го заведете с колата до тих парк. Или поканете във вашия двор приятел с неговия любимец, за да помогне на вашия новодомец да разбере идеята. Повечето кучета обикновено отиват на място, където себеподобните им вече са били.

Бъдете допълнително търпеливи. Вашият кучешки спътник иска да постъпи правилно и просто се нуждае от малко помощ от вас, за да разбере.