В края на 2019 г. предлаганата от Агро Виста „Фуражна кухня за производство на мюсли” марка Gruber беше отличена с 1-во място в направление "Иновации" в поредното издание "Принос в механизацията на земеделието".
В зависимост от производителността 0,5 до 2,0 тона/час, фуражната кухня е подходяща за големи, малки и средни животновъдни стопанства. Компактността й позволява тя да бъде инсталирана на малка площ от 10-12м2. В последствие тя може да бъде дооборудвана до фуражен цех за мюсли.
Компактния модул „Фуражна кухня за мюсли” може да бъде поставен върху теглилни конзоли. Трогът и спиралата на смесителя са изработени от неръждаема стомана, което прави възможно добавянето на фуражни мазнини и окисляващи компоненти. Валцов шрайфер позволява преработката на влажно зърно - царевица до 30%, други зърнени до 23%. Машината за мюсли, интегрирана към смесителя, е с максимално облекчена поддръжка - всички въртящи части се намират на вала на мотора, затова няма места, изискващи смазване. Компактният модул е предназначен за собствено производство на фуражно мюсли, тип флейкуван фураж с висока хранителна стойност. В процеса на преработка зърното се сплесква/флейкува, без загуба на витамини и хранителни вещества, при запазване структурата на суровите влакнини.
Предимствата
Собственото производство на концентриран фураж е по-изгодно и рентабилно, отколкото закупуването на скъпи концентратни смески с несигурен състав и качество. Освен това то гарантира на фермерите организирането на евтино и пълноценно хранене, което повишава производителността на фермата, а от там и икономическите резултати на стопанството.
Мюслито е тип флейкуван фураж с висока хранителна стойност. В процеса на преработка зърното се сплесква/флейкува, без загуба да витамини и хранителни вещества, при запазване структурата на суровите влакнини.
Предимствата при изхранването на мюсли пред смления фураж е в по бавното му разграждане и ферментация в предстомашията на преживните животни. То води до оптимална ферментация в търбуха на животното и стабилизиране на pH.
Изхранването му на лактиращи овце, кози и крави подобрява апетита и увеличава консумацията на сухо вещество.
При младите животни стимулира развитието на предстомашията и допринася за по-ранното им привикване към оползотворяването на обемистите и груби фуражи.
При изхранването с мюсли разходите на концентриран фураж за производството на единица продукция (мляко,месо) са 25 % по-малки в сравнение с изхранването с конвенционален/смлян фураж.
При изхранването с мюсли се увеличава маслеността на млякото в рамките на генетично обусловената за породата.
Липсата на запрашаване го прави особенно подходящо при разделно хранене и залагане на концентрата в доилната зала.
Коментари