В края на 2019 г. предлаганата от Агро Виста „Фуражна кухня за производство на мюсли” марка Gruber беше отличена с 1-во място в направление "Иновации" в поредното издание "Принос в механизацията на земеделието".

В зависимост от производителността 0,5 до 2,0 тона/час, фуражната кухня е подходяща за големи, малки и средни животновъдни стопанства. Компактността й позволява тя да бъде инсталирана на малка площ от 10-12м2. В последствие тя може да бъде дооборудвана до фуражен цех за мюсли.

Фуражна кухня дооборудвана до фуражен цех за мюсли
Фуражна кухня дооборудвана до фуражен цех за мюсли

Компактния модул „Фуражна кухня за мюсли” може да бъде поставен върху теглилни конзоли. Трогът и спиралата на смесителя са изработени от неръждаема стомана, което прави възможно добавянето на фуражни мазнини и окисляващи компоненти. Валцов шрайфер позволява преработката на влажно зърно - царевица до 30%, други зърнени до 23%. Машината за мюсли, интегрирана към смесителя, е с максимално облекчена поддръжка - всички въртящи части се намират на вала на мотора, затова няма места, изискващи смазване. Компактният модул е предназначен за собствено производство на фуражно мюсли, тип флейкуван фураж с висока хранителна стойност. В процеса на преработка зърното се сплесква/флейкува, без загуба на витамини и хранителни вещества, при запазване структурата на суровите влакнини.

Смесител със зареждащи шнекове към фуражен цех за мюсли
Смесител със зареждащи шнекове към фуражен цех за мюсли

Предимствата

Собственото производство на концентриран фураж е по-изгодно и рентабилно, отколкото закупуването на скъпи концентратни смески с несигурен състав и качество. Освен това то гарантира на фермерите организирането на евтино и пълноценно хранене, което повишава производителността на фермата, а от там и икономическите резултати на стопанството.

Мюслито е тип флейкуван фураж с висока хранителна стойност. В процеса на преработка зърното се сплесква/флейкува, без загуба да витамини и хранителни вещества, при запазване структурата на суровите влакнини.

Мюсли от ечемик
Мюсли от ечемик

Предимствата при изхранването на мюсли пред смления фураж е в по бавното му разграждане и ферментация в предстомашията на преживните животни. То води до оптимална ферментация в търбуха на животното и стабилизиране на pH.

Изхранването му на лактиращи овце, кози и крави подобрява апетита и увеличава консумацията на сухо вещество.

При младите животни стимулира развитието на предстомашията и допринася за по-ранното им привикване към оползотворяването на обемистите и груби фуражи.

Компактен модул за производство на мюсли
Компактен модул за производство на мюсли

При изхранването с мюсли разходите на концентриран фураж за производството на единица продукция (мляко,месо) са 25 % по-малки в сравнение с изхранването с конвенционален/смлян фураж.

Фуражен цех за мюсли с интегриран компактен модул
Фуражен цех за мюсли с интегриран компактен модул

При изхранването с мюсли се увеличава маслеността на млякото в рамките на генетично обусловената за породата.

Липсата на запрашаване го прави особенно подходящо при разделно хранене и залагане на концентрата в доилната зала.

Мюсли от овес
Мюсли от овес