Направете първоначалните въведения възможно най-гладко

Раждането на бебе е вълнуващо време, но е и едно от огромните смущения за цялото домакинство. Независимо дали вече имате котка или мислите да въведете нова в семейството, има върху какво да помислите.

От една страна, котките обичат познаването и предвидимостта в техните рутина и среда. Привързват се към дома си често толкова, колкото и към хората си, и не обичат промяната. А бебето и всичко, което идва с него, определено е голяма промяна.

Ако очаквате първото си дете, не забравяйте, че това може да е особено трудно приспособяване за вашата котка, тъй като преди това не е трябвало да споделя вас и вниманието ви с никой друг. Всичко ще бъде толкова ново за нея, колкото и за вас.

Ако вече имате котка в домакинството си, добрата новина е, че имате достатъчно време от откритието, че сте бременна, до прибирането на бебето у дома. Така че можете да планирате и постепенно да подготвите домашния си любимец да приеме новото пристигане.
Полезно е, ако отделите малко време, за да разберете защо това е такова сътресение за котките, тъй като разглеждайки нещата от тяхна гледна точка, можете да им помогнете да се почувстват щастливи и сигурни.

Планирайте

* Въпреки че смятаме, че именно кучетата имат най-доброто обоняние, котките също притежават отлични носове. Те използват аромат, който им помага да се чувстват сигурни и защитени (често много повече, отколкото повечето собствениците смятат). Търкайки лицата си по предметите в къщата и по нас, любимецът ни оставя аромата си върху тях. Така знае кои неща са негови или са му познати, затова са безопасни. С бебето идва цял куп нови неща - като декориране на бебешката стая, нови мебели, кошара, детска количка, играчки... Всичко това е непознато за вашата котка и не мирише както трябва.

* Тогава, разбира се, идва и самото бебе. На котката то не мирише на нито един човек, когото познава. Мирише на мляко, пелени, бебешки кърпички и още куп неща, които животното не разпознава.

* Освен че миризмата им е различна, бебетата издават и много странни звуци - всичко това може да е притеснително за котката.

* Не само сигурността на средата ѝ е засегната от новото бебе, но и привързаността ѝ към вас. Изведнъж за една нощ рутината ви се променя и вече не сте толкова на разположение за „котешко време“, колкото сте били.

Няколко съвета 

Тайната да помогнете на вашата котка да приеме новата си роля на леля или чичо е подготовката и опознаването с малки, постепенни стъпки

* Започнете всяка украса на спалнята на вашето бебе възможно най-рано, така че промените в къщата да се случват постепенно.

* Купувайте мебели и оборудване едно по едно, за да може котката ви да се запознае с тях.

* Опитайте и накарайте тези нови неща да „миришат правилно“, като леко потъркате мека кърпа отстрани на лицето на котката си, докато тя си почива с вас, след което я разтъркайте по мебелите и бебешкото оборудване.

* Пускайте много тихи бебешки звукови ефекти, така че котката ви да свикне да чува шумовете, идващи с бебето.

* Уверете се, че купичките за хранене и котешката тоалетна са някъде на тихо, но са лесно достъпни. Ако това означава да ги преместите, направете го много преди бебето да дойде у дома.

* Тъй като няма да бъдете на разположение на котката си няколко месеца, помислете за начини да добавите физическа и психическа стимулация в живота ѝ, която не включва вас. Например нещо, с което да се отдаде на естественото си поведение за катерене, както и да им даде нова гледна точка, за да наблюдава бебето, но да е на безопасно място. Опитайте да ѝ осигурите достъп до первазите на прозореца, за да може да гледа навън.

* Започнете да обмисляте основните хигиенни предпазни мерки - като например измиване на ръцете след хранене на котката или почистване на тоалетната. Уверете се, че лечението за бълхи и глисти е актуално преди пристигането на бебето и помислете за начини да запазите стаята му като забранена зона за котката.

* Докато сте заети с новото си бебе, не забравяйте, че котката ви все още се нуждае от вашите любов и внимание.

Ако детето е преди любимеца 

Няма причина да не добавите котка към домакинството си, ако имате бебе - освен че и двете отнемат много време. Първото, което трябва да се запитате, е дали наистина е най-доброто време да се заемете с домашен любимец, който ще се нуждае от много внимание, особено през първите няколко месеца.

Ако приемем обаче, че вашето бебе е малко по-голямо и след като сте преценили всички плюсове и минуси, откриете, че имате време за котка, първото решение е дали ще вземете коте или възрастна. И за двете има предимства и недостатъци.

На първо място, едно коте, което се отглежда около малки деца, вероятно ще порасне по-толерантно към тях и да се радва на компанията им. Но котенцата са много работа и голям ангажимент. Възрастната котка може да изисква по-малко работа, но да не приема младото и понякога шумно семейство.

След като намерите новия си котешки спътник, направете подготовка и пазаруване преди да го приберете у дома.

* Котките обичат различни места за спане - затова се уверете, че имат много възможности както близо до семейството, така и в по-спокойни райони.

* Котката ще се нуждае от „път за бягство“, така че ако семейният живот стане твърде шумен или объркващ, да може да се измъкне някъде на тихо.

* Решете кои стаи в къщата ще бъдат извън границите - уверете се, че техните врати са „устойчиви на котки“.

* Решете къде ще бъде хранена котката - далеч от шум и смущения, където детето ви няма (или няма да има) достъп.

* Котешката тоалетна трябва да бъде поставена някъде на тихо, с лесен достъп за вашия любимец, далеч от купички за храна. И отново където децата ви няма да имат достъп.

* Не забравяйте, че котките (и особено котенцата) могат да се катерят или пълзят през най-малката пролука. Уверете се, че всички знаят колко е важно затварянето на врати и прозорци.

* Осигурете неща, на които котката да се катери и да драска - както за стимулация, така и за да може да наблюдава какво се случва от безопасна височина (уверете се, че те са прикрепени към стената, така че нито котката, нито детето могат да ги съборят).

Основни съображения 

Докато децата са малки, всички взаимодействия между тях и котката трябва да се наблюдават отблизо. Повечето животни или ще бъдат леко любопитни за бебетата, или просто ще ги избягват. Но бебетата и малките деца могат да грабнат, а котките да одраскат - вие искате да избегнете и двете.

След като бебето ви е достатъчно голямо, за да започне да се интересува повече от котката, можете да го научите от самото начало да бъде нежно и тихо около любимеца ви. И да се уверите, че израстват като най-добри приятели.