Тютюнопроизводителите ще получат 71,6 млн. лв. национална преходна помощ за кампания 2020 г. Средствата ще бъдат изплатени на тютюнопроизводителите, съгласно правилата на помощта, според Индикативния график на ДФЗ за извършване на плащания по схемите и мерките за директни плащания за кампания 2020. Периодът за превеждане на финансовия ресурс е между 10 и 20 февруари 2021 г. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по тютюна. Това съобщиха от Министерството. на земеделието, храните и горите.

На заседанието бяха гласувани и одобрени ставките за помощта по сортови групи Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния:

• Басми до 1000 кг. - 2.07 лв./кг; от 1000 до 2000 кг. - 2.01 лв./кг. и за над 2000 кг. - 1.34 лв./кг.

• Каба Кулак - 1.05 лв./кг.;

• Бърлей - 0.77 лв./кг.

• Виржиния - 0.61 лв./кг.

По време на съвета бяха представени и оперативни данни за произведения тютюн и реализираните количества. Реколтираните площи с тютюн през 2020 г. са 4 106 ха, а произведеното количество е 5 998 тона. Средният добив е 146 кг/дка. Общото изкупено количество тютюн до момента е 4 703 тона.

Относно подпомагането за сектора през следващите години, министър Десислава Танева заяви, че триалозите между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия не са приключени и предстои да се вземе окончателно решение за продължаване на НПП. „Най-големият български успех е, че ние бяхме инициаторите и в рамките на 6 месеца успяхме да наложим да бъде приета промяната - Националната преходна помощ да продължи да се прилага“, подчерта тя.

По-късно днес Държавен фонд "Земеделие" съобщи, че е утвърдил бюджет до 72 млн. лева за тютюнопроизводителите по схемата за преходна национална помощ за Кампания 2020. Тяхното съобщение е следното: 

Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007 – 2009 г. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ).

Допустими за участие в схемата са тютюнопроизводителите, които продължават да извършват земеделска дейност. Те трябва да са регистрирани, като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. или да са вписани в базата данни на производителите на тютюн. Друго условие, което им дава основание да получат субсидии по схемата, е да са собственици на животно, животновъден обект или пчелно семейство, регистрирани в системата на БАБХ. И третото условие - е да са регистрирали правно основание за най-малко 0,1 ха (чл. 41, ал. 1 от ЗПЗП).

Периодът за превеждане на финансовия ресурс е между 10 и 20 февруари 2021 г., съгласно индикативния график.

Какво още утвърди ДФЗ на днешното заседание на управителния съвет:

2,3 млн. лв. за борба с вредителите

100 хил. лв. засертификат "Глобал габ" на малки и средни стопанства

7,5 млн. лв. на развъдни асоциации

1,2 млн. лв. за производство на семена и посадъчен материал

12 млн. лв. за одобрени инвестиционни проекти

22 млн. лв. по de minimis за животновъди

Дават 71,6 млн. лв. на тютюнопроизводителите  СНИМКА: МЗХГ
Дават 71,6 млн. лв. на тютюнопроизводителите СНИМКА: МЗХГ