Ако има загнили, съсипват се и здравите

Ако все още имате от картофите, които сте произвели през изминалия сезон, трябва редовно да ги проверявате. Съвсем нормално е в домашни условия, и то след 3-4 месеца, те да започнат да „боледуват“.

Заразените с мана клубени може да познаете по вдлъбнатите твърди на пипане сиво-кафяви петна, които се образуват по повърхността на картофите. Ако разрежете болен картоф, ще видите ръждива сърцевина, която се разпространява в дълбочина под формата на езичета.

При съхранение такива клубени бързо загниват, затова предварително трябва да се отстраняват. Ето защо по време на продължителното съхранение задължително проверявайте картофите. Правете го редовно, тъй като болестта може да се прояви по-късно. Заразените клубени отстранявайте незабавно, за да не загният и околните здрави.

Подходящи условия за съхранение:

* Температурата да е между 2-4 градуса, а влажността на въздуха - 85-95%.

* Проветрявайте редовно помещението.

* Не насипвайте клубените на висока купчинка, за да могат да дишат.