Асоциацията на италианските производители на селскостопанска техника отбелязва, че регистрациите за годината бяха намалени за почти всички видове превозни средства, дори ако крайните цифри изглеждат по-малко отрицателни от очакваното. Рязкото нарастване на продажбите през последните два месеца на годината даде възможност частично да се компенсира колапсът, регистриран между март и май поради първата пандемична вълна и блокирането.

2020 г. се затваря на червено за пазара на селскостопански машини, но с малки загуби. Аварията в здравеопазването засегна инвестициите за закупуване на нови превозни средства и следователно продажбите намаляват за трактори, комбайни и ремаркета, докато те остават неподвижни за трактори с товарно легло (многофункционални офроуд превозни средства).

Данните за регистрациите, обработени от FederUnacoma въз основа на регистрациите, предоставени от Министерството на транспорта, показват в края на годината 3,4% намаление за тракторите в сравнение с 2019 г. (със 17 944 броя). Комбайните са намалели с 2,6% с 302 единици, а ремаркетата са приключили със загуба от 12,1% с общо 7 862 броя.

Регистрациите на трактори с товарно легло са напълно в съответствие с 2019 г. - 564 единици, само с една повече от 2019 г., с вариация от 0,2%. Единствената категория, която регистрира увеличение на регистрациите, беше телескопичните товарачи, което потвърди положителната тенденция от последните години - отчасти поради гъвкавостта на използването, която ги прави полезни за широк спектър от функции. Увеличението при тях е от 6,3% (956 единици).

„Спадът, регистриран на националния пазар, влошава ситуацията в сектор, който в продължение на много години наблюдава постоянен спад в търсенето на нови трактори и механични превозни средства, в полза на употребявани машини. Те обаче често не предлагат гаранции за ефективност и екологична съвместимост“, коментира президентът на FederUnacoma Алесандро Малаволти. Въпреки това според него резултатът за 2020 г. можеше да бъде много по-лош, тъй като през първата част на годината и особено по време на блокирането през пролетните месеци продажбите се сринаха, което доведе до по-значителни загуби. „Доброто възстановяване дойде през последната част на годината и това подобри баланса на затварянето ѝ“, заключи Малаволти.

Анализът на месечните данни показва много силни възстановявания през последните два месеца: регистрациите на трактори отбелязват скок от 38,5% през ноември в сравнение със същия месец 2019 г. и допълнителен ръст от 38% през декември, което позволява възстановяване на обеми на продажби и следователно намаляване на загубите. Тракторите с товарно легло отчитат ръст от над 43% през ноември и почти 38% през декември, което помогна да достигнат същите стойности от предходната година.

Ремаркетата са възстановили процентни пунктове благодарение на увеличение от 6% през ноември и 20% през декември, докато ръстът за комбайните е още по-очевиден (около 200% през последните два месеца), макар и за много малък брой единици, и следователно не особено значим от статистическа гледна точка. И накрая, положителният резултат, постигнат в сегмента на телескопичните товарачи, също до голяма степен се дължи на тенденцията на продажбите през последните два месеца (съответно + 81% и + 25%).

FederUnacoma отбелязва, че увеличението на регистрациите в края на 2020 г. може да е знак за възстановяване за ранните месеци на новата година, предвид и подновяването на данъчния кредит за 2021 г. Въпреки това, пазарната тенденция остава зависима от ефекта на пандемията, която отново се увеличава и продължава да тежи като сериозен неизвестен фактор върху производствените сектори.

И все пак, в рамките на общата тенденция могат да се забележат различни регионални такива, отчасти поради местните механизми за финансиране на закупуването на машини и условията на фермите в различен контекст. В крайния баланс за годината някои важни региони са претърпели по-голям спад в продажбите на трактори от средния за страната (Емилия-Романя -34,3%, Ломбардия -8,9%, Венето -9,7%), докато други, сред тези с най-голяма тежест на пазар на селскостопански машини, дори отчетоха значително увеличение (Пиемонт + 24,6%, Пулия + 9,1%, Сицилия + 5,5%).