Ива Тончева

Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини. Те се произвеждат само частично от самото тяло. Има 9 незаменими аминокиселини и те се намират в пълноценните белтъчни източници. Според диетолозите протеините са незаменими при здравословното хранене.

Стандартните суроватъчни протеини съдържат лактоза, което означава, че много спортисти с непоносимост към лактоза не могат да се възползват от предимствата на суроватъчните протеини. Белгийската компания Пюрасана (Purasana) пуска на пазара суроватъчни протеини без лактоза, които правят това възможно. Продуктът се предлага с натурален и шоколадов вкус. Ползата е голяма: суроватъчните протеини подпомагат възстановяването на мускулите след тренировка и допринасят за изграждането на мускули.

Чиа протеин на прах

Пюрасана разработи и още един нов продукт. „Напоследък семената от чиа могат да бъдат преработени на прах, което улеснява консумацията и усвояването й от организма. Това е растителен пълноценен протеин, който се характеризира с уникалния си производствен процес: първо маслото се извлича от семената, а остатъкът чия се смила на фин прах. Всички хранителни вещества се запазват. Чиа протеинът е богат на омега-3 и -6 мастни киселини.

Протеините на прах от чиа също се предлагат с естествен или шоколадов вкус и са 100% био и растителни. В продукта няма добавени захари или добавки.