Ива Тончева

Нова тенденция в модата: екологична колекция обувки от Нова Зеландия, изработена от материали като бамбук, водорасли, захарна тръстика и кора от ананас.

Произведени от базирания в Уелингтън стартъп YY Nation, новите обувки имат за цел да издигнат устойчивостта в обувната индустрия на съвсем ново ниво. Амбицията на компанията е да направи обрат в индустрията, в която производителите произвеждат милиарди чифтове обувки всяка година, чийто живот завършва обикновено на сметища или дори сред природата.

Обувките YY Nation са много издръжливи заради използваните за производството им материали. Използвайки устойчив бамбук, водорасли, ананасови листа и рециклирана пластмаса, цялата обувка е направена с отношение към опазването на планетата. При производството се използват и растителни лепила.

Екообувките се предлагат в различни цветове, а колекцията се състои от четири вида: мокасини, два вида маратонки и обувки с висока горна част. След успешното стартиране на Kickstarter, компанията вече получава поръчки от цял свят.