Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград
Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея. Интересува се от колко плод от различни видове се получава1 литър ракия.
За да й отговорим ползваме консултантската помощ на експертите от кооперация „Бенковски” в София. Тя е от първите у нас, които предлагат професионални дестилерии за алкохолни напитки и пунктове за изваряване на ракия. Тяхното инженерингово бюро предлага технологично проектиране и консултации за модернизация или замяна на дестилационни инсталации, за проблеми по експлоатацията, обучение на оператори за работа, както и помпи, съдове, специализирани измервателни и регулиращи прибори за разход, температура, ниво и налягане.
Според тях в зависимост от съдържанието на захар и алкохол в различните видове плод, за получаването на един литър ракия с 40 об.% алкохол са необходими: 11,5-5,7 кг ябълки, 11-5,7 кг круши, 8-5,7 кг сини сливи, около 8 кг червени сливи, 11,5-6,5 кг кайсии, около 9 кг праскови, от 8 до 6 кг череши, между 11,5 и 7,3 кг вишни, около 9 кг дюли, 14,8-10,6 кг малини, около 13 кг къпини, между 20 и 10 кг ягоди, около 6 кг боровинки.
Коментари