Базираната в Куинсланд, Австралия компания сега разполага с 12 леки автономни машини, които се използват във фермите

SwarmFarm Robotics е събрала 4,5 млн. австралийски долара (3,28 млн. американски долара), за да увеличи производството си от един фермерски робот на месец до един на седмица. Новата финансова подкрепа е резултат от кръг на финансиране, воден от Tenacious Ventures и Artesian. Фондът за бизнес развитие в Куинсланд също подкрепи кръга.

„Използваме финансирането, за да разширим бизнеса“, обясни главният изпълнителен директор на SwarmFarm Андрю Бейт. „Увеличаваме внедряването на нашата технология. Изграждаме софтуерния си екип и този за развитие на бизнеса. Така ще можем да използваме повече технологии. Също така ускоряваме производството и доставката си. Планът е през юни 2021 г. да произвеждаме по един робот седмично.“

Първа доставка в чужбина

SwarmFarm ще използва финансирането и за първото си внедряване в чужбина, което се очаква също през тази година. Бейт подчертава, че все още правят развитието на бизнеса си, за да планират къде ще изберат първо. Според него трябва да е правилната комбинация от местоположения, региони и култури.

SwarmConnect: Платформа за приложения

Част от новото финансиране ще бъде използвано за разширяване на платформа, която позволява на разработчиците по целия свят да създават приложения за машини SwarmFarm. Бейт твърди, че SwarmConnect ще даде на земеделските производители достъп до най-добрите налични технологии.

„Когато стартирахме SwarmFarm, ние наистина се заехме да революционизираме селското стопанство по целия свят“, посочва той. „Разгледахме полевите практики и как всъщност отглеждаме нашите култури, а не автоматизацията на земеделието. Искахме да включим нови полеви практики, които нямаше да се случат в задната част на трактор. Практики, които роботизацията вече позволява.“

Основателят на SwarmFarm осъзнава, че самата компания не може да измисли всички решения на проблемите, пред които е изправено земеделието. „Искахме да изградим платформа, която да отвори света на иновациите към автономно земеделие чрез SwarmConnect“, казва той. Така най-умните хора по света могат да започнат да решават проблемите на селското стопанство, като пускат приложения на борда на автономни машини.

SwarmConnect предлага на разработчиците шанс да представят своя хардуер и софтуер на фермерите за използване на машини SwarmFarm. „Така че става въпрос и за прикачна техника“, обяснява главният изпълнителен директор на компанията. „Няма начин да разработим всички различни сеялки, торачки, берачи на плодове, машини за подрязване и всякакви други приложения от висок клас.“

SwarmConnect е отворена система, която дава възможност на разработчиците да използват свои собствени бизнес модели. „Не е задължително, но те могат да поискат такси за използване. Това е доста разпространено в отрасли като вземане на решения и данни. Докато прикачните устройства за торове традиционно са повече с предварителни покупки“, добавя Бейт.

Повече партньори на борда

SwarmFarm вече работят ръка за ръка с трети страни, които пускат прикачна техника за техните роботи. Към днешна дата има пет производителя на пръскачки, които са направили това. И две компании с технология за косене и нарязване. Бейт споделя, че скоро очакват нова технология.

Роботите SwarmFarm, работещи с WEED-IT, например осигуряват напълно автономно пръскане за управление на угарни плевели, които представляват значително предизвикателство за зърнопроизводителите.

Възможности за сътрудничество в бъдеще

Други компании в областта на автономните селскостопански машини предлагат подобна платформа за приложения. „Доста от тях са много специфични за хардуера и системите“, посочва Бейт. „Но в бъдеще може да има възможности за сътрудничество.“