Използват се специално конструирани машини, които внимателно орязват най-нежните листа и пъпки от всяко растение * Обслужването е просто, управлението - леко, подръжката - минимална

В миналия брой на вестника запознахме нашите читатели с машинното прибиране на кафето, което се смята от някои специалисти за втората по значение промишлена култура в световен мащаб след петрола. Но има и други, които оспорват тази констатация, като утвърждават, че чаят е най-популярен, равен на всички останали взети заедно - включително кафе, безалкохолни и алкохол. Защото, казват те, чаят е

втората най-консумирана напитка на Земята

след водата. Истина има и в двете мнения, но най-важното е, че двете култури са съизмерими по значение за човечеството и тяхното производство ще нараства. Но само ако това става с модерни технологии, които запазват ароматите и другите им многобройни качества.

Произхождащ от Поднебесната  империя, чаят предлаган извън Китай и Източна Азия, се произвежда в големи плантации в хълмисти райони на Индия, Тибет, Шри Ланка, Мианмар, в Африка и други региони с подходящ климат. Camellia sinensis е вечнозелено растение, което се размножава от семена и резници. Чаеното дърво може да порасне до 16 м, ако се остави без външна намеса, но за индустриално използване растенията се оформят като храсти. Обикновено се подрязват до височина около 1,2 м за по-лесно бране или рязане на готовите листа и пъпки. 8 години са нужни, за да се стигне до жътва. Висококачествени

гурме чаени растения се отглеждат

около 1500 м над морското равнище. Въпреки че там те растат по-бавно, листата им добиват по-добър и деликатен аромат и вкус. И ръчно, и машинно при реколтирането на чая за промишлена обработка се събират само готовите нежни нови листа и пъпки. Събраните основни количества са предназначени за големите преработватели, които предлагат на световните пазари заготовки и опаковки под формата на стотици търговски марки. От друга страна, на мащабното индустриално производство „се противопоставят“ множество малки плантации, които произвеждат по-специални чайове, търсени и ценени от гастрономите. Те са едновременно редки и по цени могат да бъдат

сравнени с някои най-скъпи вина

В чаените класификации основните типове са три:

- Асам, който се отличава с най-големи листа;

- Китайският е с най-малки;

- Камбоджанският е с листа, междинни по големина.

Освен основните три типа има много различни видове: Асам, черен, китайски дребнолистен, жълт, зелен, бял чай, улун и др. Всички те се използват масово и заради лечебния си ефект, и заради стимулиращото въздействие на съдържащия се в тях кофеин. А в ковид пандемията стават все по-актуални...

Португалски свещеници и търговци донасят чая в Европа през 16 век. Скоро той се превъръща в модерна напитка в Холандия, а холандците го доставят в Германия, Франция и през Атлантическия океан до Ню Йорк. През 17 век пиенето на чай става особено модно сред англичаните, които започват да го засаждат в големи мащаби в Индия и в обширни плантации в Шри Ланка. Постепенно чаят се разпространява

по целия свят и става всеобщ любимец

До средата на миналия век чаената реколта се е събирала ръчно и с ножици, при което са участвали милиони хора. И днес този способ може да се види в много райони с чаени плантации. Но засиленото търсене на чай в световен план активизира и намирането на решения за увеличение на производството чрез махнизираното му прибиране. Постепенно ръчният, по-бавен и доста непривлекателен труд, се замества с използването на различни механични инструменти - отначало ножици с някои приспособления, после електрически ножици, след това устройства с малки мотори, но пак ръчни. Постепенно ги заместват по-големи, двуколестни съоръжения с мотори. На ход са и комбайните...

Сега прибирането на чаената продукция в света се извършва целогодишно, по различни начини и в различни периоди според географската ширина, на която са разположени плантациите, както и съобразно с климатичните особености в съответните държави. В зависимост от сезона, обикновено жътвата

има продължителност от две до пет седмици

От 60-70 г. насам се използват специално конструирани комбайни, които локализират и внимателно режат готовите листа и пъпки. Те са твърде по-различни от гигантските им братовчеди като картофокомбайни, зърнокомбайни, фуражокомбайни и прочее тежки прибиращи машини.

Идеалната среда за приготвяне на черен чай, според специалистите, е в масиви на около 700 м над морското равнище. Едни от най-известните такива плантации в света са тези в Австралия в региона Nerada. От повече от 1100 акра първокласти чаени храсти обикновено се прибират над 6 милиона килограма зелени листа годишно, което прави около 2 милиона килограма черен чай. Механичният комбайн Nerada може да събира до 4 т чаени листа и пъпки на час, които се наслагват в контейнери с вентилатори, за да се избегне запарването им. Листата се съхраняват в тях 15 часа и през това време губят около 70% от съдържанието на влага и стават готови за обработка. След това се транспортират в предприятията за сортиране, преработка и пакетиране.

Друга по-масова марка на

комбайн за чай е VALIANT

модел MCT-E. Това е голяма, самоходна, високоефективна и напълно оборудвана за специфичната жътва машина, която се използва в мащабни плантации за черен чай. През 1969 г. в Япония е разработен първият такъв комбайн. Оттогава са произведени и доставени в чаени ферми над 5500 броя от серията Valiant. Брандът произвежда както чайкомбайни, така и съоръжения за резитби, пръскачки и апликатори за торове за чаени плантации. VALIANT MCT-E може да „обработва“

средно от 2 до 5 ха за един час

като се има предвид, че масивите за черен чай обикновено са от 300 до 500 ха, с различни теренни особености и условия. За да се реализира така заложеният потенциал, конструкторите на подобен тип машини ги предвиждат с голям капацитет.Прецизни и продуктивни те са по-широки за стабилност и издръжливост. Оборудвани са така, че да създават нужния комфорт за оператора по време на дългите работни часове.

Комбайнът MCT-E е с ширина 3,5 м, което прави възможно орязването

на два реда храсти наведнъж

Осигурено е хидравлично задвижване на машината, която работи с 4-цилиндров дизелов двигател Self-Starter с мощност 56 к.с. MCT-E е конструиран със следните технически размери: дължина 3,5 м, височина 3,3 м и тегло 4 т. В ходовата част са монтирани дълготрайни и надеждни гумени вериги. Минималният радиус на завиване е 2,0 метра. Има модели с възможност да обработват редове, разположени на стръмен склон до 20 градуса. Обичайният ъгъл на работа е 10 градуса.

Скоростта на прибиране достига до 2,5 километра в час. Височината на рязане е до 1,2 м. В процеса на работа листата и пъпките се събират в контейнер с обем 4,57 куб.м чрез циркулярни дискове. Обслужващият екип се състои от 2-ма души: оператор-водач и помощник. Експлоатацията не създава проблеми, обслужването е просто, управлението - леко, подръжката - минимална.

В чаените полета по целия свят се използват се още и други марки чаени комбайни като Nicholson, Ochiai и др., което създава възможност фермерите да избират най-подходящата машина в зависимост от условията в чаените територии и заявките на клиентите. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Производството на чай в света е около 7 милиона тона. Китай надхвърля 3 мил. т, Индия произвежда над 1.5 мил. т , Кения е с 0,5 мил. т, Шри Ланка „вади“ повече от 0,4 мил. т, а Виетнам - към 0,4 мил. т. Останалото се пада на Австралия, Турция и други държави. Чаят се отглежда в 60 страни и се разпространява в търговската мрежа по цялата планета. Едни от най-добрите черни чайове са австралийските. Най-известните полета за зелен чай са на Азорските острови.

Картината на консумацията е горе-долу следната: Турция, с 14 кг на човек годишно, е най-големият потребител в света на глава от населението. Във Великобритания 63% от хората пият чай ежедневно. Ирландия е друг солиден потребител с над 5 кг на човек. Индия е най-голямата държава, в която масово се употребява чай, въпреки че консумацията е в рамките на скромния около един килограм годишно. През годините най-едрия вносител на чай е бил Пакистан, следван от Обединеното кралство, САЩ и Русия, като този ред се променя и към вносителите се прибавят и други страни с повишен интерес към чаената напитка.