Новата година е прекрасно време да преразгледате и актуализирате подхода си

Няма по-подходящо време от началото на 2021 г. да преразгледате и актуализирате подхода си към обучението на кучета. Може би има някои неща, които бихте могли да направите по различен начин и може би има изцяло нови начини за разглеждане на обучението, които биха могли да революционализират вашите резултати.

Все пак хората имаме навик да си поставяме цели за новата година и желания да започнем неща, които досега не сме правили. Ето една причина да опитате няколко подобрени техники за обучение, които ще задълбочат отношенията ви с вашето куче.

То ще се почувства разбрано, както и по-ентусиазирано да работи с вас. И ще научи какво искате и какво не. Това ще помогне за облекчаване на всякакъв стрес или объркване, тъй като любимецът ви по-добре ще разбира вашите правила и очаквания.

Обърнете му повече внимание 

Кучето ви комуникира с вас през цялото време. Понякога е чрез вокализации, така че е важно да разберете какво означават звуците му. Но често любимецът ви разчита само на своя език на тялото, за да ви каже какво има. Някои реплики на езика на тялото се четат лесно, като прегърбената поза на уплашено куче, но други обикновено се разбират погрешно. Например, ако любимецът ви откаже да ви погледне, вероятно не сте умишлено пренебрегвани. Вместо това, кучето ви моли да се успокоите.

Колкото повече можете да научите за това как вашето куче комуникира, толкова по-добре можете да прецените какво е то по отношение на тренировките. Ушите на вашия любимец наострят ли се, когато започнете да тренирате, или той изглежда стресиран?

Ентусиазираното куче е това, което иска да се учи, иска да слуша и е нетърпеливо да се подчини. От друга страна, ако видите, че любимецът ви не иска да тренира, е време да проучите какво правите, за да намалите интереса му. Може би използвате суров тон, не използвате подходящи лакомства или сте скъперници с наградите.

Също така е важно да погледнете реакцията на кучето си, когато поискате определено поведение. Някои неща не подлежат на договаряне. Но ако езикът на тялото на вашия любимец показва неприязън към конкретно поведение, помислете дали наистина трябва да работите върху това, или друго поведение може да действа като заместител.

Намерете правилния мотиватор 

Когато кучето ви не следва усилията ви за обучение, е изкушаващо да го наречете инатливо или глупаво. В крайна сметка това поставя отговорността за неуспешно обучение върху животното, а не върху собственика. Но това е несправедлив етикет, който да поставите на любимеца си, тъй като всяко куче е способно да научи основните команди.

Ако изглежда, че тренировката не може да завладее вниманието на четириногия ви приятел, не повтаряйте същата техника. Сменете я и опитайте нещо различно, което вашето куче може да разбере по-лесно.
Ако кучето ви изглежда инатливо, има шанс просто не сте намерили правилния мотиватор. Не всички животни ще работят за едни и същи неща. Лакомствата може да са невероятно възнаграждаващи любителите на храната, но обсебените от топки по-скоро биха се зарадвали на игра за донасяне. Кучетата имат своя собствена йерархия на наградите и това, което ви се струва вълнуващо, не винаги е вълнуващо за вашия любимец. Научете какво наистина обича, за да можете да го използвате във вашата тренировъчна програма.

Фокусирайте се върху положителното 

Човешката природа е да приема доброто поведение за даденост, а нежеланото да наказва, но противоположният подход може да направи всичко различно. Това е, защото кучетата повтарят поведение, което е възнаграждаващо и не губят времето си с такова, което не е. Освен това, от гледна точка на вашия любимец, обучението се провежда през цялото време, не само по време на официални тренировъчни сесии.

Всеки път, когато взаимодействате с кучето си, имате шанс да възнаградите поведението, което искате да видите да се повтаря.
Разбира се, не е достатъчно да се игнорира негативното поведение. Трябва да научите кучето си какво да прави на негово място.

Алтернативното поведение може да се затвърди, като го възнаграждавате силно, за да започне вашият любимец да избира тази дейност.

Като възнаграждавате това, което искате да видите, и пренебрегвате онова, което не искате, можете да оформите бъдещия избор на поведение на кучето си.

Ключови точки

* Обърнете внимание на комуникацията на вашето куче, за да изберете подходящи техники за обучение.

* Поставете се в обувките (по-скоро в лапите) на кучето си, за да откриете още мотивиращи начини за преподаване на ново поведение.

* Фокусирайте се върху позитивите и игнорирайте негативите, за да оформите бъдещото поведение на вашия любимец.