VineScout се движи автономно и изготвя карти на съответните производствени параметри като състоянието на водата и здравината на лозата

Роботът VineScout носи сензор за околната среда, използван за измерване на температура, налягане и относителна влажност, както и 3 сензора за реколтата за измерване на NDVI (вегетационен индекс), PRI и температура. Данните се обработват от модел, който генерира карти за лозари и производители на вино, за да вземат решения за напояване или прибиране на реколтата.

Изобретателят Франсиско Ровира-Мас разработи робота в сътрудничество с лабораторията за селскостопанска роботика на Политехническия университет във Валенсия, Испания. Според създателите машината работи без проблеми в тестовата фаза и вече е готова да премине към производство.

2 реда наведнъж

Роботът се захранва от литиево-йонни батерии и е проектиран да наблюдава 2 реда наведнъж. Според изобретателите той се движи автономно, когато са изпълнени следните изисквания: лозарската структура на културите е вертикална решетка; разстоянието между редовете е 1,8 до 3 метра; пътният просвет е 5 метра и максималната височина на покривната култура е 0,5 метра.
Тогава автономната навигация се постига чрез сливане на данни в реално време, подадени от 3D сензор, лидар и 4 ултразвукови сензора. Тези сензори за възприятие също помагат при защитата на задачите за спиране на робота.

Изкуствен интелект и лесен интерфейс

Събирането на данни започва, когато на контролния екран са избрани бутоните DATA и AUT (автоматично включване). Роботът започва да се движи по лозовите редове, докато записва данни. Мисията за картографиране може да бъде спряна по всяко време, като изключите раздела AUT или когато избраните редове са завършени. Данните (състоящи се от файлове и карти) се извличат през USB порт.
Изобретателите вярват, че интелигентният начин, по който роботът обработва всички данни с изкуствен интелект, съчетан с лесните интерфейс и боравене, го отличава на пазара. Освен това платформата може да бъде адаптирана към други култури.

Нулеви емисии

Системата не изисква сателитен сигнал за навигация и работи автономно и електрически, с нулеви емисии. Всички тези качества са събрани в здрав дизайн за офроуд употреба.