* Така се гарантира презимуване на пчелите, намиращи се на нея

При движението на кълбото пчелите от повърхността му се преместват навътре, а тези от вътрешността отиват на повърхността. По този начин се облекчава състоянието на

периферните пчели, защото са изложени на най-голям студ

В зависимост от силата на пчелното семейство и от външната температура консумацията през първата половина на зимата, докато още няма пило, е от 0,8 до 1 килограм мед на месец.

През това време пчелите изразходват минимално количество белтъчни вещества, и то предимно резервни от т.нар. мастно тяло. Установено е обаче, че и през зимата

пчелното млечице участва в храната на майката!

С използването на храната от организма на пчелите при дишането се отделят като отпадъчни продукти вода и въглероден двуокис. А в дебелото (задното) черво се натрупват несмлени остатъци. Водата под формата на водни пари се поглъща от топлия въздух, който като по-лек напуска кълбото и отива нагоре, за да излезе навън през горния вход. Или влагата се задържа от възглавниците и други затоплящи материали. Ако няма такава възможност, влагата остава в гнездото, като причинява силно безпокойство на пчелите и овлажняване на студените стени на кошера, както и непокритите с пчели пити, от което те плесенясват.

Внимание:

при голяма въздушна влажност семействата може да загинат!

Незапечатаният мед или сироп е силно хигроскопичен, лесно вкисва и причинява диария, от което питите и вътрешността на гнездото се замърсяват. Пчелното гнездо се разстройва и семейството може частично или напълно да загине. Въглеродният двуокис е по-тежък и пада надолу. За разлика от активния сезон, когато за отглеждането на пилото има нужда от чист въздух, сега тази нужда е 15 пъти по-малка.

Така

в кълбото съдържанието на кислород спада

а на въглероден двуокис се повишава. В този случай повишеното съдържание на въглероден двуокис се отразява благоприятно, тъй като окислителните и обменните процеси в пчелния организъм се забавят. Благодарение на това разходът на енергия, консумацията на храна и натрупването на несмлени остатъци са по-малко. И в резултат на това се постига по-голяма продължителност на живота на пчелите.Но те имат нужда и от кислород, който се доставя от навлизащия чист въздух през стеснения долен вход.

Сн. -8-2 При голяма въздушна влажност семействата може да загинат