Стълби според стила на градината

30 ноември 2020
Цветна градина / Полезни съвети
8208
1 2 3 4 5
 

Ако вашият двор е на наклон, тогава най-доброто решение е да създадете тераси и да организирате стъпала за по-лесно придвижване. Понякога вариантите с градински стълби са толкова привлекателни, че някои умишлено създават изкуствени хълмове в двора си, само заради възможността да инсталират красиви стъпала, като част от ландшафтния дизайн.

И не бива да забравяте за стълбите, водещи от къщата към двора.
Важното е да определите стила, който трябва да е в тон с пътеките, къщата и малките архитектурни форми в градината (беседки, перголи, арки, фонтанчета и др.).

Предлагаме ви няколко примера за това колко различни са градинските стълби и как те могат да се превърнат в истинска украса на двора.

Селски уют 

Стълбището трябва да е в хармония с общия стил на градината и къщата. Например, ако къщата е дървена, бетонът или камъкът най-вероятно няма да подхождат.

В този случай е добре да направите стъпала от дърво. Можете да изградите обикновени минималистични стъпала (от пънове, греди, дъски) или елегантно дървено стълбище с уникален дизайн.

Природен пейзаж 

Стълбата в този стил продължава естествения пейзаж, което ви позволява да създадете ефект на естественост.

Това може да стане по различни начини. Например, поставяне на стъпалата леко неравномерно, движение в противоположни посоки. Зеленината ще изглежда красива между тях. Такова стълбище наподобява хълм от камъни.

Можете да направите стъпалата в равномерна правоъгълна форма. И за да придадете естественост, засадете морава точно върху тяхната повърхност.

Добро решение би било подреждането на така наречените "скрити" стъпала, подобни на малки стени, изградени една след друга. На върха можете да засадите морава, така че стълбите да не се забелязват.

Романтика 

Любителите на романтизма могат да въплатят своите предпочитания и в дизайна на стълбите. Материали като дърво, естествен камък и клинкерни тухли са идеални за романтичния стил.
Струва си да засадите цветя по стълбите. Това ще създаде специална романтична атмосфера. Различни растения можете да засадите и между отделните стъпала.

Модерно 

Стилът ар нуво се характеризира с използването на съвременни материали. Например бетонът е подходящ за изграждане на стълби. Но не трябва да правите прекалено обемисти бетонни конструкции.

Струва си да се опитате да постигнете ефекта на "плаващи" стъпала. Това може да се направи със светлини вградени в тях, но ефектът ще бъде забележим само в тъмното. При всички случаи осветлението е важно за движението по стълбите.

Опорните стени трябва да бъдат скрити. Благодарение на това ефектът "плаващи" стъпала ще бъде ясно видим през деня. Растенията също трябва да присъстват в стил ар нуво. Но в този случай трябва да дадете предпочитание на зелените. Това ще придаде на дизайна естественост и лекота.

Комбинирани 

Можете да комбинирате отделни елементи от различни стилистични направления. Това позволява да се използват повече материали. Например дърво с чакъл, плочки с тухли, бетон с камъчета, мрамор със зеленина, метал с пясък и др.

С малък бюджет

Всички горепосочени опции включват определени разходи. Но стълба може да бъде направена с помощта на налични материали. Можете да използвате автомобилни гуми, пластмасови бутилки, палети и други налични предмети.
От всички видове камъни, които могат да се съберат на и около обекта, можете да направите красиво стълбище. Ненужните строителни материали също ще послужат.

сн. 12-6

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Известни ландшафни дизайнери дават тон Зимата е най-подходящото време да се замислите какви декоративни промени да внесете при оформянето на двора си тази година

0

Какво представлява и защо е нужен Френският дренаж представлява изкоп, пълен с чакъл, предназначен да събира вода и да я пренасочва далеч от вашия имот

0

Иглолистните композиции са идеалното решение за всеки двор, защото изглеждат красиви по всяко време на годината и не изискват много поддръжка. Тези вечнозелени обитатели на градината не губят

0

Озеленяването не е толкова лесно, колкото изглежда. Сгради, цветни лехи и пътеки ще станат едно цяло, само ако се постараете. За да избегнете грешки при планирането на градината

0

Градинската мода не се променя толкова бързо. Това по принцип не е изненадващо, ако вземете предвид факта, че ландшафтният дизайн е най-бавното от всички изкуства

Последни новини
0

"Тютюнопроизводителите ще получат 71,6 млн. лв. национална преходна помощ за кампания 2020 г. Средствата ще бъдат платени според индикативния график на фонд "Земеделие" - между 10 и 20 февруари"

0

Държавният фонд "Земеделие" е разпределил днес над 100 милиона лева по различни програми. Ресурс от 7,5 милиона лева отива за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за създаване и

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 22 262 000 лв. по помощта de minimis за земеделски стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволи, овце-майки и/или кози-майки

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри финансов ресурс в размер на общо 12 200 000 лв. по инвестиционните схеми за държавни помощи за 2021 г., съобщават от там

0

Бюджет от 1,2 милиона лева утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ за финансиране на държавна помощ „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ръководителят на “Астра Зенека” защити темповете, с които компанията разпространява своята ваксина срещу коронавируса, на фона на напрежението с държавите-членки на ЕС, заради забавяне на доставките. “Екипът работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да отстрани много проблеми с производството на ваксината”

Лаптопите са се качали от шесто на четвърто място в предпочитанията на българите за стоки, които се купуват на изплащане. А средната им цена от 450-500 лв. през 2019 г. е вече 900-950 лв. през 2020 г., т.е. почти двойно по-висока. Това съобщиха от “БНП Париба Лични финанси”, които държат около 1/3 от пазара на финансиране на покупки на изплащане у

Земетресение с магнитуд 2,4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, край Велинград. Земният трус е усетен в 17.42 ч. с епицентър на 28 км югозападно от Велинград и на 85 км югозападно от Пловдив, с дълбочина 15 км. Няма данни за материални щети, предаде