Ако вашият двор е на наклон, тогава най-доброто решение е да създадете тераси и да организирате стъпала за по-лесно придвижване. Понякога вариантите с градински стълби са толкова привлекателни, че някои умишлено създават изкуствени хълмове в двора си, само заради възможността да инсталират красиви стъпала, като част от ландшафтния дизайн.

И не бива да забравяте за стълбите, водещи от къщата към двора.
Важното е да определите стила, който трябва да е в тон с пътеките, къщата и малките архитектурни форми в градината (беседки, перголи, арки, фонтанчета и др.).

Предлагаме ви няколко примера за това колко различни са градинските стълби и как те могат да се превърнат в истинска украса на двора.

Селски уют 

Стълбището трябва да е в хармония с общия стил на градината и къщата. Например, ако къщата е дървена, бетонът или камъкът най-вероятно няма да подхождат.

В този случай е добре да направите стъпала от дърво. Можете да изградите обикновени минималистични стъпала (от пънове, греди, дъски) или елегантно дървено стълбище с уникален дизайн.

Природен пейзаж 

Стълбата в този стил продължава естествения пейзаж, което ви позволява да създадете ефект на естественост.

Това може да стане по различни начини. Например, поставяне на стъпалата леко неравномерно, движение в противоположни посоки. Зеленината ще изглежда красива между тях. Такова стълбище наподобява хълм от камъни.

Можете да направите стъпалата в равномерна правоъгълна форма. И за да придадете естественост, засадете морава точно върху тяхната повърхност.

Добро решение би било подреждането на така наречените "скрити" стъпала, подобни на малки стени, изградени една след друга. На върха можете да засадите морава, така че стълбите да не се забелязват.

Романтика 

Любителите на романтизма могат да въплатят своите предпочитания и в дизайна на стълбите. Материали като дърво, естествен камък и клинкерни тухли са идеални за романтичния стил.
Струва си да засадите цветя по стълбите. Това ще създаде специална романтична атмосфера. Различни растения можете да засадите и между отделните стъпала.

Модерно 

Стилът ар нуво се характеризира с използването на съвременни материали. Например бетонът е подходящ за изграждане на стълби. Но не трябва да правите прекалено обемисти бетонни конструкции.

Струва си да се опитате да постигнете ефекта на "плаващи" стъпала. Това може да се направи със светлини вградени в тях, но ефектът ще бъде забележим само в тъмното. При всички случаи осветлението е важно за движението по стълбите.

Опорните стени трябва да бъдат скрити. Благодарение на това ефектът "плаващи" стъпала ще бъде ясно видим през деня. Растенията също трябва да присъстват в стил ар нуво. Но в този случай трябва да дадете предпочитание на зелените. Това ще придаде на дизайна естественост и лекота.

Комбинирани 

Можете да комбинирате отделни елементи от различни стилистични направления. Това позволява да се използват повече материали. Например дърво с чакъл, плочки с тухли, бетон с камъчета, мрамор със зеленина, метал с пясък и др.

С малък бюджет

Всички горепосочени опции включват определени разходи. Но стълба може да бъде направена с помощта на налични материали. Можете да използвате автомобилни гуми, пластмасови бутилки, палети и други налични предмети.
От всички видове камъни, които могат да се съберат на и около обекта, можете да направите красиво стълбище. Ненужните строителни материали също ще послужат.

сн. 12-6