Интересно е как с преходите в сезоните едни растения биват заменени от други, но никога не оставаме без зелен приятел. В природата няма празно място, а ние сме се научили да се възползваме от това, независимо дали става дума за зеленчуковата градина, полето или домашния уют. И като стана дума, сега идва времето на коледната звезда, на цикламата, на рицарската звезда, на коледничето и други. Съвсем скоро в търговската мрежа ще се появят първите луковични цветя с пролетен цъфтеж, които да ни напомнят, че пролетта идва, макар и да е далече.
А измежду всички красавици с ярките им багри, прекрасни цветове, внушителни размери и празничната еуфория, едно повече от очарователно растение остава леко незабелязано. Тя присъства в повечето аранжировки с живи цветя. Чарът ? се крие в плодчетата и нестандартната бронзово червена краска на листата. И въпреки компактните размери в нея се крие сила, с която малко други растения могат да се похвалят.
Студоустойчива до много минуси, издръжлива на други несгоди и с малко изисквания по отношение на отглеждането тя е чудесно растение за комбинирани зимни контейнери, идеално допълнение за зимна градина или сенчесто кътче. А има още скрити заложби и тайни.
Героят на днешната ни статия е гаутерията - родственик на боровинките и смел войн с идеална цел да радва окото най-вече на онези градинари, които забелязват и най-малките неща.
Гаутерията е горски възпитаник
В естествени условия малката красавица се среща по течението на река Мисисипи и в Джорджия. Нейни по-големи съседи са планинският лавър (за който ще ви разкажем скоро) и рододендронитете. Общото между тези растения е, че предпочитат влажни и кисели почви.
Гаутерията заема долните етажи от склопа на гората, което автоматично я превръща в растение с ниски изисквания по отношение на осветяването. Тя би се приспособила към слънцето, но в умерени граници.
Основен акцент в отглеждането й е, че не се справя добре с летните жеги. Затова мястото й е на сянка. Мъчат я също сушата и прекаленото овлажняване на почвата.
Птиците обичат плодчетата
В първите седмици от засаждането на постоянно място гаутерията има нужда от редовни поливки. След като се вкорени успешно и се стабилизира не са нужни толкова грижи.
Не се налагат специални резитби. Растенията радко се нападат от болести и неприятели, което е още едно предимство.
През лятото гаутерията цъфти с характерните за боровинките нежни камбанки. След прецъфтяване се оформят наситено червените плодчета. Те се запазват в продължение на почти цялата зима, стига да не се превърнат в препитание за пернати песнопойци. Друг основен консуматор на красивите плодчета са самите градинари. С тях си приготвят чай, сосове или консерви, подобно на боровинките.
Ако искате да размножите...
Както повечето боровинкови растения, и гаутерията може да се саморазмножава чрез семена. За целта оваче са необходими почти идеални условия.
За целите на градинарството семената трябва да се почистят от месестата част и да преминат през период на стратификация за 4 до 13 седмици. Засяват се напролет в плитки съдове и в смес от торф и ситен пясък. Покълването става за месец-два, но развитието на семеначетата е бавно.
По-бърз метод за размножаване е този чрез резници или делене. Отново се прави през пролетта. Осигуряват се редовни поливки за поддържане на оптимална почвена влажност. За резниците е препоръчително да се използва растежен хормон.
Коментари