Как става най-лесно в домашни условия

Градинарите, които ще си отглеждат сами разсад, трябва да започнат с подготовката. Тези, които няма да използват готови торопочвени смеси, трябва да обеззаразят почвата. Това е от основно значение, тъй като в нея се запазват зарази на опасни болести, както и зимуващи форми на неприятели.

При отглеждането на разсади при домашни условия най-често се използва почвена смес, която е съставена от равни части добре угнил оборски тор и глинесто-песъчлива, добре структурирана почва. Тази почвена смес, както казахме не е стерилна и освен вредители, често съдържа и плевелни семена, които представляват опасност за младите растения и могат впоследствие да провалят разсадопроизводството.

Как да неутрализирате опасността или по какъв начин да обеззаразите почвения субстрат, в който ще произвеждате разсад през следващия сезон?

В домашни условия това може да стане по два начина - физичен и химичен. Физичният начин, които се препоръчва за любителите, включва:

* Изпичане на почвата на слънце. Този метод обаче не е подходящ в момента.

* Пропарване чрез вряла вода.

* Загряване на сместа при висока температура.

Пропарване

Рецепта 1:
Поставете почвата в подходящ съд, дъното на който е като решетка и я залейте с вряла вода. След това покрийте субстрата с подходящ материал, за да се запази високата температура по-продължително. Така почвата се държи докато се охлади. След отцеждане на водата почвата се просушава и е готова за засяване на семена.

Рецепта 2:

Ако имате възможност, на двора можете да си приспособите по-голям варел, като на 30 см от дъното прикрепвате надупчена желязна скара. Върху нея се застила зебло, за да не пропуска почвата, а на дъното на варела се налива вода. Почвата се поставя върху металната скара и отгоре се покрива с брезент, а отвора на варела се затваря с дървен или метален капак. Под варела се запалва огън и когато температурата достигне 90 градуса се поддържа в продължение на 20 минути.

Загряване

Почвата се поставя в подходящ съд и се загрява без вода на печка при температура 90 градуса в продължение на 30-40 минути. След като почвата изстине е готова за засяване на семената.

сн. 02-1