Парламентарната комисия по земеделие вчера прие на второ четене проекта на Закона за подпомагане на земеделските производители, според който ”неизрядните наематели или арендатори на земи от държавния и общинския поземлен фонд няма да имат право да сключват нови договори за ползване на тези земи”. По този начин стопаните ще загубят възможността да получават субсидии.

Промените предвиждат още забрана за ползването на постоянно затревените площи не по предназначение в допълнение към забраната за разораване и преобразуване. Удължава се и срокът за предоставяне от общинските съвети на земите от остатъчния поземлен фонд за инвестиции клас А за още 5 години. По досегашната наредба приключваше на 22 декември 2020 г.

Към този удължен срок, се добавя право на Общинските съвети да предоставят тези земи за изпълнение на обекти за техническа инфраструктура, за дейности по Закона за подземните богатства и проекти, за които се допуска принудително отчуждаване, за създаване на нови или разширяване на съществуващи урбанизирани територии, според Общия устройствен план на територията. Разпоредителните сделки със земи от остатъчния поземлен фонд ще се извършват по решение на Общинския съвет, прието с мнозинство от 2/3 от общинските съветници.