Една от първите стъпки е да се обадите на вашия ветеринарен лекар

За съжаление факт е, че кучетата също като хората изпадат в спешни медицински ситуации. Ако вашият домашен любимец стане жертва на болест или инцидент, той ще трябва да посети ветеринарен лекар. Следните съвети могат да го предпазят от непосредствена опасност, докато не получи професионална помощ.

Една от първите стъпки, които трябва да предприемете при спешни случаи, е да се обадите на вашия ветеринарен лекар. Бъдете готови да опишете ситуацията. Той може да ви каже как да окажете първа помощ и как да транспортирате домашния си любимец безопасно.

Дишане

Ако кучето не може да диша, ще трябва да извършите изкуствено дишане. Първо изчистете устата му. След това я затворете, поставете устните си над ноздрите на кучето и издишайте дълбоко 3-4 пъти, 10-12 пъти в минута. Ако не можете да откриете сърдечен ритъм, поставете животното по гръб или настрани. Направете пет компресии на гърдите и едно бързо издишване. Продължете, докато кучето не започне да диша самостоятелно.

Кървене

Външното кървене изисква незабавно внимание, така че натиснете здраво върху областта с пръсти или с дланта на ръката си. След това поставете здрава, но не стегната превръзка. Не се притеснявайте за почистването на раната, докато кървенето не спре. Заведете кучето при ветеринарния лекар възможно най-бързо. Може да са необходими антибиотици, за да се предотврати инфекция.
Вътрешното кървене от падане или от удар от кола или друг тежък предмет може да бъде по-опасно. Кучето може да показва тези признаци: болезнен или подут корем; бледи венци; кръв при повръщане, урина, изпражнения, слюнка или изпускане от носа; затруднено дишане; слабост и колапс. Ветеринарният лекар трябва да лекува вътрешното кървене възможно най-скоро.

Шок

Понякога шок се случва в ситуации, които включват наранявания на главата, значителна загуба на кръв или течности и тежка инфекция. Признаците включват ускорен пулс, бледа лигавица, много ниско кръвно налягане, много малко отделяне на урина и слаб пулс. Поддържайте кучето топло и тихо, третирайте видими наранявания и незабавно го заведете при ветеринаря.

Счупени кости

Фрактурите изискват незабавно внимание. Кучетата държат счупен или изкълчен крайник в неестествено положение. Признаците на фрактура често включват куцота, болка и подуване. Животното трябва да бъде транспортирано до ветеринарния лекар с възможно най-малко движение. Не използвайте антисептици или мехлеми при отворени фрактури.

Повръщане и диария

Повръщането и диарията обикновено са признаци на проблеми с храносмилателната система и могат да бъдат причинени от редица неща - от поглъщане на пикантни храни или отрови до заболяване на стомашно-чревната система, бъбречна или чернодробна недостатъчност или нарушения на нервната система. Дехидратацията от повръщане или диария може да бъде фатална. Уверете се, че кучето има много вода. Ако има повръщане с диария или само повръщане и лош апетит, обадете се на вашия ветеринарен лекар и разкажете за всичко, което би могло да допринесе, като достъп до лекарства за хора, токсини, промяна в диетата и други възможни причини.

Припадъци

Grand Mal припадъците причиняват гърчове на цялото тяло, докато някои припадъци могат да бъдат локализирани, като тремор на лицето или внезапна поява на ритмични движения или действия. Запазете спокойствие и отбележете колко дълго продължава припадъкът. За да предотвратите нараняването на кучето си, дръжте го далеч от стълбите, омекотете главата му и внимателно го задръжте и утешавайте, докато започне да идва в съзнание. Обадете се на вашия ветеринар.

Ужилвания

Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат болезнени и плашещи за кучето. Само едно ужилване от пчела ще доведе до болка, подуване, зачервяване, възпаление. Отстранете внимателно жилото с пинсета, нанесете паста от сода за хляб и вода и след това пакет с лед, за да облекчите подуването и болката. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар за даване на доза орален антихистамин. Дайте му прясна вода и го наблюдавайте внимателно. Алергичните реакции обикновено се проявяват в рамките на 20 минути, но могат да се забавят с часове.
Ако ужилването е в носа, устата или около главата, наблюдавайте кучето си в продължение на няколко часа, за да сте сигурни, че подуването не пречи на дишането или преглъщането. Ако се увеличи драстично няколко минути след ужилването, незабавно посетете ветеринарен лекар. Ако ужилванията са много, лечението трябва да се осъществи бързо, за да се предотврати шок и циркулаторен колапс и да се сведе до минимум увреждането на органите.

Задавяне

Куче, което силно кашля, лигави се, държи устата си отворена или държи лапите в устата си може да се задави. Не пъхайте пръсти в устата му, защото може да бъдете ухапани или да избутате предмета по-навътре. Опитайте се да изместите обекта, като натиснете кучето между лопатките или като приложите няколко бързи, притискащи компресии от двете страни на гръдния му кош.