Засаждането продължава до настъпване на трайните студове

Есенното засаждане на овощните дръвчета се извършва в продължителен период от време – от ноември до 15-20 декември, преди настъпването на големите студове.

Овошките се засаждат, за да бъдат в градината в продължение на десетки години, а освен това дават плод най-рано след 3-4, а при някои видове – и повече.

Ето защо, когато решите да обновите видовия и сортовия състав, подхождайте внимателно.

Със сигурност на повечето градинари им се иска да отглеждат различни овощни видове, но трябва да знаят, че има и такива, които не са подходящи за всеки район. Т. е. климатът е решаващ фактор при отглеждането на овощни дръвчета. Затова при избора на вид винаги се съобразявайте дали той може да оцелее, или не.

Когато избирате сортове, информирайте се за особеностите им. Ако засаждате повече дръвчета, подберете ги да са с различен срок на зреене на плодове. Освен това има значение и кога цъфтят особено в райони, където има опасност от измръзвания. Също така има и сортове, които са по-сухоустойчиви и са подходящи за сухите райони на страната. При засаждане на нови дръвчета, трябва да се има предвид и опрашването. Задължително в градината е необходимо да има добри опрашители.

Някои основни изисквания

* Повечето овощни видове предпочитат добре огрявани от слънцето места, които са добре защитени от ветровете.

* Най-ниските и затворени места не са подходящи за засаждане на овощни дръвчета.

* Дръвчетата се развиват най-добре върху богати почви, които са с алкална до леко кисела реакция.

* На равнинен терен, където може да се полива, най-добре е да се отглеждат ябълки, круши, дюли, праскови и др.

* Ако пък теренът е с по-голям наклон и няма възможност за поливане, там ще се развиват по-успешно сливи, кайсии, бадеми, череши, вишни, орехи и др.

Праскова и кайсия не се отглеждат в много студени райони. Където има опасност от късни пролетни мразове, не трябва да се засаждат видове, които цъфтят рано - праскова, кайсия, джанка.