Ускореният растеж зависи от 3 фактора – възрастта, целта на охранване и фуражите

При угояване на прасето от значение е дали то е подрастващо или няколко месечно. На второ място е целта на отглеждане - угояване за месо, бекон или повече сланина. И най-важното - с какви фуражи храните и дали са най-подходящите.

Бързото угояване и увеличаване на теглото

е възможно само при правилно хранене. Прасето трябва да се храни по едно и също време на деня. Пример - бременните свине се хранят веднъж - еднократно, кърмачките - два пъти на ден. Но тези, които угоявате - независимо дали ги храните от отбиването, или вече поотраснали прасета, се хранят 3 пъти дневно през периода на ускорен растеж

Храненето трябва да е балансирано, обогатено с витаминни и минерални добавки. Само така ще постигнете желания резултат – високо качество крехко свинско месо и тънка сланинка от едно добре охранено прасе.

В зависимост от възрастта, когато сте стартирали угояването, прасето може да е готово на 35 кг, но може и на 60 кг. Но практиката показва, че в повечето случаи живото тегло е около 100-120-130 кг. Въпрос на личен избор.

Но не допускайте грешката да храните прасето само с хранителни отпадъци и кореноплодни растения. Тогава резултатът е затлъстяло животно, с много сланина и жилаво месо с недобър вкус.

Фуражите

Качеството на свинските продукти директно зависи от качеството на храната. Всички фуражи са разделени на 3 групи според техния ефект върху качеството на месото.

* Първата група хранителни продукти ви дава възможност да получите висококачествени месни продукти.

* Втората група има по-малко полезни качества и е подходяща за получаване на месо със средно качество.

* Третата група включва непълноценна храна, която пряко занижава качеството на месото. Въпреки това може безопасно да се изхранва на млади животни до достигане както на 60 кг, така и на 200 кг живо тегло. Но при последния вариант резултатът е силно изразено затлъстяване за сметка на месото.

От вас зависи дали изхранвате прасето и го угоявате по правилния начин. Което означава, че качеството и на месото, и на бекона, и на сланината е резултат единствено от вашия избор на фуражи.

За първокласни меса

Захранването в тази група ви позволява да получите най-високо качество месо и плътна, зърнена свинска мас.

Трябват ви:

* сочни зеленчуци и кореноплодни – картофи, моркови, тикви, захарно цвекло;

* зелен фураж, коприва, люцерна, детелина;

* зърнени култури: ечемик, просо, грах, ръж;

* груб фураж – брашно от бобови растения, люцерна, детелина;

* млечни продукти и месни отпадъци.

Изброените фуражи допринасят за бърз растеж, подобряват вкуса на месото, увеличават плътността на мазнините.