Правилно ли угоявате прасето?

19 ноември 2020
Домашна ферма
5094
1 2 3
 

Ускореният растеж зависи от 3 фактора – възрастта, целта на охранване и фуражите

При угояване на прасето от значение е дали то е подрастващо или няколко месечно. На второ място е целта на отглеждане - угояване за месо, бекон или повече сланина. И най-важното - с какви фуражи храните и дали са най-подходящите.

Бързото угояване и увеличаване на теглото

е възможно само при правилно хранене. Прасето трябва да се храни по едно и също време на деня. Пример - бременните свине се хранят веднъж - еднократно, кърмачките - два пъти на ден. Но тези, които угоявате - независимо дали ги храните от отбиването, или вече поотраснали прасета, се хранят 3 пъти дневно през периода на ускорен растеж

Храненето трябва да е балансирано, обогатено с витаминни и минерални добавки. Само така ще постигнете желания резултат – високо качество крехко свинско месо и тънка сланинка от едно добре охранено прасе.

В зависимост от възрастта, когато сте стартирали угояването, прасето може да е готово на 35 кг, но може и на 60 кг. Но практиката показва, че в повечето случаи живото тегло е около 100-120-130 кг. Въпрос на личен избор.

Но не допускайте грешката да храните прасето само с хранителни отпадъци и кореноплодни растения. Тогава резултатът е затлъстяло животно, с много сланина и жилаво месо с недобър вкус.

Фуражите

Качеството на свинските продукти директно зависи от качеството на храната. Всички фуражи са разделени на 3 групи според техния ефект върху качеството на месото.

* Първата група хранителни продукти ви дава възможност да получите висококачествени месни продукти.

* Втората група има по-малко полезни качества и е подходяща за получаване на месо със средно качество.

* Третата група включва непълноценна храна, която пряко занижава качеството на месото. Въпреки това може безопасно да се изхранва на млади животни до достигане както на 60 кг, така и на 200 кг живо тегло. Но при последния вариант резултатът е силно изразено затлъстяване за сметка на месото.

От вас зависи дали изхранвате прасето и го угоявате по правилния начин. Което означава, че качеството и на месото, и на бекона, и на сланината е резултат единствено от вашия избор на фуражи.

За първокласни меса

Захранването в тази група ви позволява да получите най-високо качество месо и плътна, зърнена свинска мас.

Трябват ви:

* сочни зеленчуци и кореноплодни – картофи, моркови, тикви, захарно цвекло;

* зелен фураж, коприва, люцерна, детелина;

* зърнени култури: ечемик, просо, грах, ръж;

* груб фураж – брашно от бобови растения, люцерна, детелина;

* млечни продукти и месни отпадъци.

Изброените фуражи допринасят за бърз растеж, подобряват вкуса на месото, увеличават плътността на мазнините.

Още от Домашна ферма
0

Основната причина е липса на витамини, минерали и микроелементи в храната При алопецията се оголват отделни участъци, без да има видими изменения по кожата. Причините са най-различни

0

За приготвянето им използвайте смлени зърнени храни. Може да дрождирате и трици, и варени картофи. Дрожидарането приготвяйте в съдове, които задържат топлина - дървени каци или метални съдове с

0

За кого е от полза? Ако отглеждате домашни птици, риби, влечуги и други дребни бозайници, с мини ферма за брашнени червеи ще можете да им осигурите пълноценна и обичана храна с минимални разходи

0

* Царевицата: Тя е с най-голяма хранителна стойност сред зърнените храни. Но поради ниското съдържание на протеини, не е подходяща както за много малки прасета, така и за свине-майки

0

От него зависи какви дажби ще давате 1) За месо За целта се използват млади животни от всяка порода. За да изхранвате правилно, ви трябват картофи, царевица, ечемик

Последни новини
0

Министерството на земеделието, храните и горите представи проекти на инвестиционни мерки в горския сектор, както и подготовката и изпълнението на подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие за

0

Шест проекта на мерки в лозаро-винарския сектор за новата ОСП бяха представени за широка дискусия по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на

0

* Величка Константинова от Велико Търново пита дали може да използва за разредител на ракията минерална вода. Някои домашни производители на ракия го правят, но това не е технологично правилно

0

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора

0

От утре до 6 декември агенцията по храните започва засилени проверки за продажбата на риба за Никулден. Ще се следят обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

На база на предварителни данни и оценки  се очаква бюджетът да има дефицит от 183,2 млн. в края на ноември, съобщиха от финансовото министерство. Причината е в допълнителните разходи по мерките за подпомагане на хората и икономиката в пандемията. За 11-те месеца на годината от бюджета за похарчени 39, 89 млрд

Главен герой в “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков е звездата на Народния театър Камерната сцена на Народния театър стана домакин на премиера, но този път на книга. Там авторът Димитър Стайков и героят на неговия театрален роман Деян Донков се срещнаха с храбрите почитатели, дошли в пандемичния и снежен понеделник на представяне на изданието