Някои лакомства могат да са сериозен риск за здравето й

Не трябва ли котките да ловят, убиват и ядат сурово месо? Не обичат ли мляко, сирене и сметана? За съжаление, някои често срещани „човешки“ храни могат да причинят стомашно-чревен дистрес при котките. Или да предизвикат редица други здравословни проблеми.
Нашите котки са членове на семейството, наши спътници и доверени лица. И като техни гледачи е съвсем естествено да искаме да ги поглезим. Но някои лакомства могат да представляват сериозен риск за здравето им. Ето седем храни, които трябва да избягвате да давате на котката си.

1. Мляко, сирене и други млечни продукти

Много от нас израснаха с образа на котенца, които пият мляко или сметана в анимационни филми или книги с картинки. Но в действителност котките и млечните продукти не се комбинират. Повечето мъркащи четириноги са с непоносимост към лактоза, което означава, че кравето мляко и млечните продукти, направени от него - като сирене или сметана, могат да разстроят стомаха им, причинявайки повръщане и диария.

А какъв е случаят с котенцата? Важи същото правило: кравето мляко и страничните продукти трябва да се избягват. За котенца, които са твърде малки, за да ядат твърда храна и нямат източник на майчино мляко, ветеринарните лекари препоръчват да се хранят със специфични млечни формули. Те осигуряват основни хранителни вещества за растящите котенца и са нежни към коремчетата им.

2. Шоколад

Въпреки че повечето хора намират шоколада за вкусен, това лакомство на базата на какао съдържа две съставки, които са токсични за котките: теобромин и кофеин. Както млечният, така и тъмният шоколад могат да причинят няколко опасни симптома, включително:

повръщане;

диария;

повишена телесна температура;

ускорено дишане или сърдечна честота;

припадъци.

В случаи на високо излагане на теобромин и кофеин, котките могат също да страдат от сърдечна недостатъчност, слабост или кома.

3. Сурови яйца, месо или риба

Ако вашата котка обича да ловува, може да решите, че е безопасно да я храните със сурови яйца, месо или риба. В крайна сметка, какво може да бъде по-естествено от суровото? Тези храни обаче могат да съдържат опасни бактерии E.coli и салмонела, които да причинят диария, повръщане и летаргия при котките. Излагането им на тези патогени може дори да се окаже фатално.

Суровият яйчен белтък също съдържа протеин, наречен авидин. Ако се консумира, авидинът може да попречи на вашата котка да консумира правилно витамин В биотин, потенциално причинявайки кожни заболявания и проскубана козина.

4. Кучешка храна

Ако имате и куче, има вероятност котката ви да пробва от неговата храна от време на време. И ако не е често, вероятно няма да ѝ навреди. Но постоянната диета с храна за кучета може да причини недохранване. Котките се нуждаят от витамин А, таурин и арахидонова киселина - всички основни хранителни вещества, които не се съдържат в кучешката храна.

Ако вашата котка яде само кучешка храна, тя е изложена на риск от развитие на няколко състояния:

Липсата на витамин А може да причини кожни проблеми, проскубана козина, мускулна дегенерация или нощна слепота.

Недостигът на таурин може да причини влошаване на зрението, сърдечни заболявания, нездравословна козина или кожа и летаргия.

Липсата на арахидонова киселина може да причини проблеми с черния дроб и бъбреците.

5. Хляб и мая

Котките могат безопасно да ядат хляб от време на време, но имайте предвид, че той не съдържа хранителна стойност за тях (на практика няма мазнини или протеини), така че не бива да замества нормалната им диета с котешка храна.

Маята и суровото тесто за хляб не са безопасни за мъркащите ни любимци - след като е изядено, тестото може да втаса в стомаха на котката и да причини опасни храносмилателни проблеми.

6. Риба тон

Коя котка не се радва на риба тон? Тя може да служи като лакомство от време на време, но трябва да избягвате да тежка диета с риба тон. В нея липсват няколко хранителни вещества, които трябват на котките, за да бъдат здрави. А твърде много риба тон може да доведе до отравяне с живак. И, както беше отбелязано по-горе, никога не трябва да давате на котката си рибата сурова.

7. Лук и чесън

Лукът, чесънът, празът и други членове на семейство алиум могат да причинят анемия при котките. Независимо дали са сурови, варени, на прах или дехидратирани, чесънът и лукът могат да увредят червените кръвни клетки на домашния ви любимец, а също така да причинят гадене, коремна болка, повръщане и диария.

Не забравяйте, че повечето котки са любопитни същества и обичат да изследват храна, която е оставена на плотове или в мивки. Ако вашият четириног приятел може лесно да скочи на маса или плот, не забравяйте да държите опасните или токсични храни на недостъпно място - запечатани зад затворената врата на килера или държани във високи шкафове.