Това е забавен начин да прекарвате времето си заедно, помага да се поддържате и двамата във върхова форма, а наличието на приятел може да бъде важен източник на мотивация

Преди да започнете тренировъчната си програма, уверете се, че кучето ви е подходящо за бягане на дълги разстояния. Например, тези с брахицефален симптом (с къси муцуни), като Булдог или Мопс, трябва да спринтират само на кратки разстояния. Също така имайте предвид, че бягането не е безопасно за палетата, тъй като костите им все още растат. За повечето породи изчакайте, докато кучето навърши около година и половина.

Дори в рамките на породите, всяко животно има своя собствена личност и някои ще се впуснат в бягането повече от други. Обмислете темперамента на вашето куче, проучете породата му и го заведете при ветеринарния лекар за физически преглед, за да сте сигурни, че това е безопасна дейност за него.

Разходете се преди да тичате

Вашето куче трябва да овладее разходките на каишка, преди да започнете да го тренирате да тича до вас. Кучешки спътник, който дърпа каишката, е труден при ходене, но направо опасен при по-бързи скорости. Не забравяйте, че околната среда е пълна с награди, като катерици и интересни миризми. Така че, ако искате кучето ви да остане близо до вас, с отпусната каишка, трябва да сте еднакво възнаграждаващи. Използвайте лакомства, играчки и похвали, за да подтикнете домашния си любимец да ходи с отпусната каишка.

Задържането на кучето от едната ви страна ще бъде от съществено значение, когато започнете да тичате заедно. Ако тича пред вас или се движи на зигзаг, то може да ви спъне или да заплете краката ви в каишката. Няма значение коя страна ще изберете, лява или дясна, важно е да е една и да се придържате към нея. Започнете да тренирате с темпо на ходене и имайте предвид възнаграждението. Винаги давайте на кучето си лакомствата в позицията, която искате да подсилите, така че ако го искате отляво, предлагайте лакомства само до левия крак. След като любимецът ви овладее едната страна, можете да тренирате другата с различна команда.

Изграждане на издръжливост

Сега, когато кучето ви знае да стои до вас и да отговаря на темпото ви, е време да приведете тялото му във форма. Както хората трябва да изграждат бавно сила и издръжливост, така е и с домашните любимци. Започнете с добавяне на малки участъци бягане във вашите разходки. След това при всяко следващо ходене постепенно увеличавайте частта от времето, прекарано в бягане, и намалявайте частта, прекарана в ходене. След няколко седмици вашето куче ще се адаптира към бягането на дълги разстояния.

Съвети за безопасно и приятно бягане

Кучето ви най-накрая е обучено и готово да бъде ваш спътник при бягане. Но за да сте сигурни, че то е в безопасност и му е приятно да тича с вас, имайте предвид следните съвети:

Разгрейте кучето си преди да бягате и му дайте възможност да се охлади, когато приключите, като ходите няколко минути.

Бъдете наясно с метеорологичните условия. Кучетата не могат да се справят с топлината и влагата толкова добре, колкото хората.

Носете вода на разходките и я предлагайте редовно на кучето си.

Правете чести почивки на кучето си, за да може да се зареди, да отиде до тоалетна и да се наслади на заобикалящата го среда.

Пуснете кучето от каишката, само когато е безопасно и законно. И само ако сте го научили на надеждно извикване на фона на разсейването.

Наблюдавайте кучето си за признаци, че му е достатъчно, като прекалено задъхване или изоставане от вас. Кучетата могат да тичат, за да угодят на собственика си, дори когато искат да спрат.

Екстремни климатични условия

Отдадените бегачи ще излязат въпреки дъжд, сняг или жега, но понякога времето навън е твърде студено или горещо за вашето куче. Въпреки че не можете да тичате заедно, пак можете да поддържате физическата кондиция на любимеца си с упражнения на закрито. В зависимост от неговия размер, играта за донасяне в дълга стая или нагоре-надолу по стълби с мокет ще накара сърцето на вашето куче да изпомпва и да натовари мускулите му. Можете също така да подредите траектория с препятствия с подръчни предмети. Много съоръжения за обучение предлагат и класове по ловкост на закрито, които ще накарат вашето куче да тича и скача.

Много животни дори могат да бъдат обучени да използват бягаща пътека. Някои пътеки са специално проектирани за кучета, но ако вече имате собствена, това също може да свърши работа. Само се уверете, че дължината на рампата е достатъчно дълга за размера на вашия любимец - колкото по-голям е, толкова по-голяма пътека ще му трябва. Въпреки че това е един от най-лесните начини да направите тренировка на кучето си на закрито, не можете просто да го пуснете и да си тръгнете. Проучете обучението на бягаща пътека или говорете с дресьора си, за да можете да научите кучето да се наслаждава на машината и да я използва безопасно. И никога не връзвайте кучето си на бягащата пътека или не го оставяйте на нея без надзор.