Какви са начините и средствата за това, споделят опита си експерти

Често лозарите, които си произвеждат домашна ракия, се питат един друг как и с какво да стане облагородяването и оцветяването й, за да е приятна и за небцето, и за окото.

Имаме няколко подобни въпроса, постъпили в редакцията, на които ще дадем отговор сега.

Ракията може да стане като лунна светлина, казват майсторите, а и да придобие приятен аромат. А сенките и светлините на течността могат да повлияят и на възприемането на алкохола, което е доказано и от практиката. Понякога ракията може да събуди стари, но живи спомени от миналото, което често ни се случва, особено когато я пием по-дълго време с приятели и комшии.
И така...да видим как можем да подобрим вкусовите характеристики на домашната напитка и как го правят други.

Първо, ако искаме ракията ни да се пречисти максимално, тогава се използват различни методи, като активен въглен и вторична дестилация. Те дават възможност за качествено отстраняване на различни примеси, масла и други нежелани химически съставки.

Когато желаем да се заемем с правилното оцветяване, за да променим качествено нюанса на течността, първо трябва да решим на какво искаме да ни подобава - на коняк, на уиски или на друго и да е по-светла и лека.

Преди да прецизирате ракията у дома, трябва да сте убедени, че процедурата има положителни страни или поне да сте пробвали от напитката на приятел или съсед и ви е харесала.

Изпробвани ароматни предпочитания

* Не е трудно да добавите аромат към ракията, както и да промените вкуса й с чай или кафе, което напоследък става модно сред доста любители. Ако се прави обаче, трябва да се започне с минимални дози и да се действа на принципа проба-грешка, за да не прекалите с тези сравнително агресивни аромати.

* Много подправки също вършат работа и биват използвани, но също, ако ако спазвате правилата и дозите.

Според експертите може да се направи наистина добър алкохол, като се използват следните прибавки:

* Ако добавите цитрусови плодове или корите им към ракията, тогава тя ще започне да искри като шампанско. Ще отнеме две седмици, за да го прецизирате само с помощта на вътрешността на плодовете, като се премахне бялата им тъкан..

* Приятен мек цвят се получава от настойване с орехи. Ще отнеме седмица, за да настоите ракията – на тъмно и сухо място.

* При избирането на разтворимо кафе, да се знае, че то се добавя към дестилата в пропорция 1,5 ч.л. прах за три литра течност и се настойва за една седмица. За да не разваляте напитката и да я замъглявате, не повтаряйте.

* Много приятна става ракията и с тинктура от жълт кантарион, а освен това билката намалява нивото на тревожност.

За да получите тинктурата, ще трябва да разредите изсушената билка с пречистен дестилат (1:1), да я поставите на тъмно и да чакате 7-8 дни, като понякога разбърквате с дървена лъжица.
Преди употреба получената тинктура от жълт кантарион трябва да се филтрира старателно през памучно-марлен филтър.

* Можете значително да омекотите ракията с глюкоза, гранулирана захар или карамел. Сладките съставки омекотяват алкохола, но те трябва да бъдат много внимателно изчислени, за да се избегне превръщането на напитката в захарна смес.

* Част от екзотичните тайни на професионалистите са използване и на други подправки и лечебни и ароматни билки; като бахар, карамфил, дафинов лист, копър, магданоз, кориандър, босилек.

* Можете да използвате и висококачествени ароматизанти за хранителната промишленост, въпреки че ще трябва сами да изчислите концентрацията им, за да не разваляте благородната напитка. Все пак някои предпочитат да я направят жълта, зелена, червена, оранжева. Въпрос на избор.

* В българските традиции се придържаме силно към дъбовия чипс, който препоръчва и нашият консултант. Дъбът, както и черницата, се смятат за класика.

04-2 
04-02- 2
04-2-4

РЕЦЕПТИ ОТ ЧИТАТЕЛИ 

* Андрей Андреев от Нова Загора ни писа, че люспите от ядката на ореха омекотяват и оцветяват прекрасно.

* Други читатели казват, че не пренебрегват и сушените плодове.
Признат за майстор ни писа, че използва за мекота 1 г глицерин и 2 г мед, които разбива хубаво и прибавя към сместа.

* Петър Желязков от Сухиндол също сподели своя опит: китка жълт кантарион в тензух и сърцевина от черница и...ракията става супер. Въпрос на ваша преценка е колко време да престои в сместа, той предпочита около 14 дни.

* Иван Ванчев от Батак използва сърцевината на смрадлика, която отстранява, когато ракията придобие желания от него цвят.
Така че... изборът е ваш. И споделете с нас опитът си и резултатите.