Всеки приема с голямо доверие козметичните продукти, съдържащи натурални съставки, мислейки си, че те не могат да навредят. За съжаление, съществуват и неподходящи естествени компоненти, които биха повлияли също толкова лошо, колкото и вредните химични вещества. Следващата селекция от доказано ефективни съставки, е създадена с цел да ви улесни в търсенето на правилния продукт.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа високо ниво на антиоксиданти, което предпазва от вредното влияние на външните фактори и UV лъчите, като същите действат и силно успокояващо. Ако кожата ви е склонна към често възпаление и зачервяване, можете да намерите най-подходящата за вас козметика със зелен чай на https://makeup.bg/.

Овес

Колоидната овесена каша е един от малко компоненти в козметиката, потвърден от агенцията за контрол на храните и лекарствата като успокояващ кожни проблеми (напр. екзема, суха кожа и раздразнения, причинени от отровни растения или ухапвания от насекоми). Овесените липиди и протеини помагат за поддържането на естествената защитна бариера и имат силно противовъзпалително действие.

Соя

Ако искате кожата ви да бъде по-светла и тонизирана, изберете крем за лице, който съдържа соя. Тя има свойствата да изравнява тена и да помага при наличие на мелазма и пигментни петна чрез инхибиране на свръхпроизводството на меланин. Козметиката, включваща соя в състава си, е чудесен заместител на лекарствените продукти, базирани на химични съставки, като ретиноиди и хидрохинони.

Витамин C

Цитрусите, както е известно на всички, са богат източник на витамин C. В козметичните среди той се използва за изсветляване, подмладяване и стягане на кожата. Този витамин участва в синтеза на колаген, който е отговорен за поддържането на гладкостта и младостта на епидермиса. Витаминът се бори с възпаленията, редуцира производството на себум и предотвратява действието на свободните радикали.

Бета каротин

Червените, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, като сладък картоф, морков, кайсия и тиква, съдържат бета каротин. Той се среща често в слънцезащитната козметика и е известен с това, че подпомага създаването на красив тен и предпазва от UV лъчите. Всъщност, тялото произвежда бета каротин под формата на витамин A - основно хранително вещество при заздравяването на рани и насърчаването на клетъчния обмен. Затова продуктите, обогатени с този витамин, могат да помогнат в борбата с пигментацията и проблемите като мелазма.