Почистете добре растителните остатъци

24 октомври 2020
Зеленчукова градина / Полезни съвети
17595
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 

Ако ги оставите в градината, ще има повече вредители през следващия сезон

Есента е в цялата си прелест и градината е обагрена в пъстри цветове. За съжаление, вегетацията на повечето от зеленчуците завърши. Е в лехите може да има някои късни растения – домати, тиквички, пипер и др. Разбира се, видовете зеле, кореноплодните зеленчуци, както и праза все още се развиват и се нуждаят от финални грижи.

След прибирането на реколтата растителните остатъци трябва да се почистят. Тази дейност в никакъв случай не бива да се подценява. Обикновено към края на вегетацията растенията са отслабени и се нападат от вредители. По принцип към финала на беритбата градинарите не предприемат мерки за защита. Затова развитието на вредителите продължава, а това означава проблем. В растителните остатъци – листа, стъбла, корени се запазват много зарази на болести, както и зимуващи форми на неприятели. Всички те през следващата година, когато има подходящи условия, ще възстановят активността си и ще нападнат новите растения, които са засадени в градината.
Ето защо за да се ограничи т. нар. инфекциозен фон през следващата година, мерките за това започват отсега.

3 възможности:

* Съберете всички растителни отпадъци на купчинка и ги запалете. Направете го на подходящо място, като спазвате всички мерки за безопасност. След като пепелта изстине, съберете я и я насипете в чували или кофи. По-късно ще я използвате, като я разпръснете заедно с минералните и органични торове, с които ще наторите.

* Растителните части, които са видимо здрави, поставете в компоста. Преди това ги нарежете на по-малки парчета, за да улесните разлагането им.

* Третият вариант е да изхвърлите всички растителни остатъци от градината по-надалеч. Разбира се, да е на място, където това е позволено. Да не замърсяваме излишно околната среда, макар и с органични отпадъци.

Късните култури

Имайте предвид, че по-късно, когато извадите кореноплодните видове и приберете зелевите, също ще ви се наложи да почистите лехите. Пак го направете. Особено взимайте с обвивните листа, както и с коренището на зелето. В никакъв случай не ги оставяйте в градината, тъй като и в тях може да има опасни зарази.

ОПАСНОСТ 

Често в края на вегетацията доматените растения са заразени с всички опасни болести, с който сте се опитали да се справите през вегетацията им

Основно торене на почвата 

През есента трябва да се направи основното подхранване на почвата, което се извършва с органични и минерални торове. Това е фактор, който не само не бива да се подценява, а напротив – трябва да му се обръща голямо внимание.

С торенето вие правите две много важни неща. Първо, запазвате плодородието на почвата, и второ – осигурявате храна за растенията, които ще отглеждате през следващия сезон.

За да знаете:

* За да е плодородна почвата, тя се нуждае от различни елементи, които пък са важни за растенията. Когато внасяте торове, почвата запълва липсите, които са изразходвани от предходните култури. Затова регулярното торене е от решаващо значение да не се получават дефицити на определени елементи.

* Когато хранителните елементи в почвата са по-малко, растенията страдат изключително много. За тях е много трудно да си ги набавят, а често и да ги усвоят, поради различни механизми, които протичат в почвената среда. А когато не са нахранени добре, това се отразява на цялостното им развитие, както и на реколтата.

Внасяне на фосфор и калий

И фосфорът, и калият са елементи, които са слабо подвижни в почвата. Затова те се внасят през есента, но може и рано през пролетта.

Фосфорът е изключително важен за развитието на кореновата система на растенията. А това е добра предпоставка за правилното им по-нататъшно нарастване като цяло. Елементът играе и основна роля при нарастването на отделните растителни органи на културите.
Калият повишава устойчивостта на растенията към заболявания, вредители и кратки засушавания. Освен това стимулира процеса на фотосинтеза и засилва образуването на захари в листата и придвижването им към останалите органи на растенията.

Елементът подпомага усвояването на повече азот и да се образуват повече протеини. При недостиг на химичния елемент се натрупва азот в небелтъчна форма, освен това се понижава устойчивостта на растенията към гъбни заболявания.

Оборски тор и друга органика

Плодородието на почвата се определя и от съдържанието на органика в нея. А повишаването на количеството й става посредством внасянето на оборски тор, компост и други органични подобрители.
В повечето случаи добре угнилият оборски тор се внася през есента с основното подхранване на почвата. В този период може да се натори и с полуразложен оборски тор. Той се разхвърля върху почвата преди тя да се обработи.

Добре разложен и пресят оборски тор може да се използва и при засяване на зеленчуците през пролетта. Той се насипва върху засетите лехите, т. е. служи и като мулч. При засаждането на други, като домати например, се поставя в посадъчните ямки.

Неразложен оборски тор се използва за приготвяне на шербет. С него се подхранват някои зеленчуци по време на вегетацията им.
Компостът е органичен тор, с който може да подхранвате растенията по всяко време. Той служи и за подобрител на почвата, и за мулчиране на лехите, и за храна на зеленчуците.

Може да си произведете домашен компост, като използвате различни остатъци от градината, както такива от домакинството

Обработката

След почистване на растителните остатъци и разхвърлянето на минералните и органични торове следва обработката на почвата. През есента се извършва най-важната и основна обработка. Обикновено тя е най-дълбоката, като може да се извърши с минитехника от градинарите, които разполагат с такава, или пък да се обърне с права лопата.
С обработката на почвата се подобряват нейните физико-механични характеристики. Чрез обръщането на дълбочина се разрушават почвените капиляри, като се запазва по-добре почвената влага, а също така се подобрява ареацията й.

Лехи за пролетта

Най-нетърпеливите градинари могат да започнат и с подготовката на лехите за най-ранните зеленчуци. Първо си изберете място, където да направите 1 или 2 лехи, според нуждите ви и очертайте размерите им. А ето и кои са основните стъпки:

* След обръщането на почвата с права лопата изчакайте няколко дни.

* Наситнете добре буците. Ако трябва, прекопайте няколко пъти, за да постигнете т. нар. градинско състояние на почвата.

* Препоръчително е да оформите задигната леха. Тя е много по-подходяща за ранните зеленчуци, тъй като се затопля по-бързо.

Кореноплодните да се изваждат 

Кореноплодните зеленчуци – моркови, ряпа, салатно цвекло, коренова целина и магданоз и др. са едни от последните видове, които са останала в градината през есента. По принцип с изваждането им не се бърза, защото в почвата те се съхраняват много по-добре. Със застудяването обаче и те трябва да се прибират.

Правилото е кореноплодните видове да се изваждат, когато почвата е суха. Ако те се извадят, когато е мокро, се съхраняват по-кратко време. В повечето случай кореноплодите бързо загниват.

Ето защо вадете ги в някои топъл есенен ден, почистете ги и ги поставете в хранилището. За да се съхранят по-продължително време между кореноплодите насипете трици, пясък или други подходящи материали.

Зелетата държат на студове 

Като цяло представителите на сем. Зелеви са издръжливи на студове. Разбира се, някои понасят повече – като обикновеното главесто зеле, други по-малко. Например препоръчително е цветното зеле да се прибира още при първите студове. И то не защото не понася ниски температури, а защото цветът на главата му започва да пожълтява, което оказва влияние на вкусовите му качества.

При блоколито пък се следи за момента на прибиране, тъй като ако се закъснее, започва да цъфти, което не бива да се допуска.

Брюкселското зеле не се поврежда от мразове. Когато обаче не е завършило вегетацията си, а настъпят студове, трябва да се премести на закрито, за да продължи да се развива.

Както казахме обикновеното главесто зеле е много издръжливо. В някои топли райони то може да остане в градината дори и през зимата.

Празът да се готви да зимува

Празът също издържа на хладното време, дори на мразове. Все пак не е препоръчително да се оставя в лехата. Добре е да се извади и да се подготви да се съхрани през зимата. Това може да стане както в градината, така и в хранилищата. Възможностите са много, според предпочитанията на стопаните.

* Ако е в градината, трябва да се изкопае специална транщея, в която растенията да се поставят. Те се покриват с почва, а отгоре могат да се завият или не.

* Празът се съхранява и под навеси. Там растенията се презасаждат в по-големи и дълбоки съдове.

* Най-предпочитаните хранилища са изби, мазета, остъклени тераси. И в тях растенията се поставят в подходящи съдове. Част от стъблото им се покрива с почва.

Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
0

В студените месеци се правят т. нар. зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Те се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала

0

Джодженът е една от най-разпространените подправки във всяка любителска градина. Тъй като растението е непретенциозно, то няма точно обособено място в зеленчуковите лехи

0

За съхранение се оставят само здрави плодове На пръв поглед тиквите изглеждат, че могат да устоят на всякакви вредители. Това обаче не е съвсем така. Много често се появява специфичното сухо гниене

0

Добрата вкопана изба трябва да е хладна, тъмна и добре проветрена Архаичен, но идеален метод за съхранение на плодове и зеленчуци е използването на вкопан в земята склад

0

Може да се приготви дори от начинаещи градинари Чрез компостирането се оползотворяват различни органични отпадъци, както и растителни остатъци от градината

Последни новини
0

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9% Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари Спират пенсиите при злоупотреби  Съкращават с 1 г

0

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

0

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв

0

Още три безплатни семинара, организирани от Националната служба за съвети в земеделието съвместно лектори по отделните специалности от страната, предстоят да бъдат излъчени до края на седмицата: На

0

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. След като хапнете вкъщи, кога обикновено миете чиниите си? а) Веднага след като хапна. Няма смисъл да отлагам. б) Вечерта, в края на деня. в) Когато съм в настроение за това, може да е същият ден, а може и да е на следващия. 2. Имате ли навик да се успивате сутрин? а) Не, винаги ставам навреме, не обичам да се успивам и да закъснявам

"Единна Русия" покани Николай Малинов на работно посещение в Москва, съобщи официалният сайт на партията. Заместник-секретарят на генералния съвет на управляващата партия в Русия сенатор Андрей Климов е поканил ръководителя на „Възраждане на Отечеството“ Николай Малинов на работно посещение в Москва

4382 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 10 474 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 129 348, от които 86 020 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е