До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда.

В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика, който носи и наказателна отговорност.

Става дума за кладенци, които са разположени в собствен имот, и се използват за битови цели, поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването под 10 кубични метра на денонощие е безплатно и не се изисква монтиране на водомери, не се заплащат данъци. Регистрацията е необходима, за да се предотврати пресъхването им.

На сайта на министерството на Емил Димитров е описано съдържанието на заявленията.

Преди седмица земеделското министерство обяви, че ще предложи промени в Закона за водите, с които да се въведат стимули земеделците да ползват собствени кладенци за напояване.

С предложението се дава възможност земеделските стопани да могат да ползват до 50 кубика на денонощие също без да плащат. Вместо това тези средства ще могат да се инвестират в модернизацията и изграждането на съоражения за водовземане и напояване.