Наистина ли ловуват зайци или просто потрепват в съня си?

Въпреки че нямаме всички отговори, учените предприемат действия, за да разберат кучешките сънища, като ни приближават с една крачка в разбирането на нашите домашни любимци.
Хората нямат монопол върху сънищата. Всъщност учените вярват, че повечето гръбначни животни, а може би дори и скромната плодова муха, могат да сънуват редовно. И го правят.

Подобно на нас, кучетата и другите животни преминават през няколко цикъла на съня. Има периоди на будност, последвани от сън с бързо движение на очите (REM) и сън без бързо движение на очите. REM сънят е периодът, отговорен за най-запомнящите се и живи сънища и се смята, че е част от това как тялото обработва паметта, наред с други неща. Учените могат да проследяват тези цикли и свързаната с тях мозъчна дейност с помощта на специализирано оборудване.

След много експерименти изследователите стигнаха до заключението, че животните имат сложни сънища и могат да си спомнят и възпроизвеждат дълги последователности от събития, когато спят.
Кучетата прекарват около половината си ден в сън. За палета, възрастни животни и по-големи породи времето, прекарано в сън, може да бъде дори по-дълго.

Изследване 

За да разберат какво сънуват кучетата, изследователите извършиха тест, който временно деактивира моста. Това е частта от мозъчния ствол, която участва в контрола на циклите на съня и регулирането на дълбокия сън. Тя също е отговорна за възпрепятстването на големите мускули да се движат по време на сън.

Може би сте забелязали, че кученцата и по-възрастните кучета потрепват и се движат много в съня си. Това е така, защото мостът е слабо развит при кученца и по-малко ефективен при по-възрастни кучета, според Стенли Корен, почетен професор по психология в Университета на Британска Колумбия. Същото важи и за човешките бебета и възрастните.

Изследователите откриха, че един от начините да открият за какво кучетата сънуват е временно да деактивират моста по време на REM съня. Това им позволи, при внимателно контролирани условия, да позволят на кучетата да изпълняват сънищата си.
Резултатите бяха почти това, за което всички подозираме от години - кучетата сънуват кучешки неща. Моделът на сънищата им изглежда много подобен на нашия.

Също като хората кучетата се различават по отношение на това колко често и за какво сънуват. При малките животни е по-често, но по-кратко, а при големите е обратното.

Можем да предположим, че това, което вашето куче прави цял ден, определя сънищата му.

Имат ли кошмари? 

Не всички човешки сънища са добри. Следователно кучетата също могат да сънуват кошмари. Те са трудни за гледане. Може да е изкушаващо да събудите любимеца си, за да го утешите, както бихте направили с едно дете, но има някои рискове, свързани с кучешки кошмари, които трябва да имате предвид.
Ако някога сте се събуждали от страшен сън, знаете, че може да отнеме минута, за да си спомните къде сте и с кого сте. Подобно на някои хора, кучетата могат да реагират агресивно към човека, който ги събужда. Това е опасно, особено за деца. Най-доброто нещо, което можете да направите за куче, което смятате, че сънува кошмар, е да изчакате да се събуди и да сте там, за да го утешите.