В аюрведичните книги тиквата е описана като лечебно растение, което е полезно за оздравяването на всички системи на човешкото тяло. Съдържащите се в пулпата активни вещества и микроелементи дават траен ефект при хронична умора, нервно и физическо изтощение и появата на новообразувания.

Този плод има алкализиращ ефект, поради което се предписва при висока киселинност, язва на стомаха и дванадесетопръстника, проблеми с храносмилането и захарен диабет. Експертите от аюрведа препоръчват ястия от тиква при нервни разстройства, безсъние, епилептични припадъци, параноично състояние.

Високото съдържание на калий помага за укрепване на сърцето, бъбреците и целия сърдечносъдов апарат. Освен това растението помага за заздравяване на кожни проблеми, псориазис, възпаление. За целта пулпата се настъргва и изцежда сока. Получената каша се нанася върху засегнатата кожа за 20-30 минути и след това се измива с топла вода.

Яденето на ястия от тиква намалява температурата, възпалението в тялото, помага при настинки и болки в гърлото. Редуцира проявите на бронхит, инфекциозни заболявания. Суровата пулпа допринася за нормалното функциониране на червата, жлъчния мехур. Полезните свойства на тиквата позволяват да използвате този плод за отстраняване на течности при урологични заболявания и за отслабване.

Растението съдържа огромно количество бета-каротин, поради което има яркооранжев цвят. Тиквеният сок прочиства черния дроб и кръвоносната система, затова се използва за детоксикиране и подмладяване на организма.

Сок от тиква

200-300 г тиквена пулпа сложете в сокоизстисквачка, добавете 15-25 г мед. Ако сокът е твърде гъст, може да добавите малко вода и да разбъркате добре. Пийте 1 чаша на ден. При нарушения на съня и безсъние приемът на сок се предписва 1 час преди лягане.

Сокът от тиква се предписва в следните случаи:

- подуване и затруднено уриниране;
- бъбречно-каменна болест;
- дерматологични проблеми;
- метаболитни нарушения и затлъстяване;
- захарен диабет, кървене;
- интоксикация, депресия;
- безсъние и запек

Някои хора имат подуване на корема и тежест в стомаха, когато ядат тиква. В такива случаи добавете семена от копър, куркума или асафетида към вашите ястия.

Неща, които не трябва да правим преди лягане